Ljusare tider för cateringföretagen
Det har varit några svåra år för företagen som lagar flygplansmaten och personalstyrkorna har minskats radikalt. Nu verkar läget ha stabiliserats. På Sigtuna kommun ser man Arlandas framtid an med viss tillförsikt.
Schweiziska Gate Gourmet har sedan år 2000 minskat sin personalstyrka på Arlanda från 1 200 till dagens 206. Gate Gorumets presschef, Connie Voigt, ser dock möjligheter i de många lågprisbolag som nu flyger i Europa.
— Vi kan nu sälja våra produkter direkt ombord på flygplanen.
Det andra stora cateringföretaget på Arlanda, LSG Sky Chefs, har också tvingats minska antalet anställda. Senast i höstas, då SAS slutade servera mat på sina inrikesflygningar. Nyligen landade man dock kontraktet att leverera mat till SJ.
— Det var betydelsefullt för oss. Vi har trimmat organisationen så mycket som vi behövt och om kundunderlaget fortsätter att växa så kan vi komma att justera den igen, men i positiv riktning, säger Holger Steingraeber, presstalesman för LSG Skychefs.
Osäkert område
På Hotell- och restaurangfacket, HRF, finns viss förståelse för neddragningarna.
— Mister man en stor kund så är det inget konstigt. Flyget är ett väldigt osäkert område och cateringen är ju väldigt beroende av det, säger Stefan Johnsson, ordförande för HRF:s Uppsalaavdelning.
Arlandas tredje cateringbolag, Märstaföretaget Klarago, har klarat sig bättre genom de turbulenta åren.
— Vi är små och flexibla och ligger väl ungefär där vi förväntat oss att ligga. Vi har flera kunder bland lågprisflyget. Det konceptet har kommit för att stanna, säger Anders Granquist, försäljningschef på Klarago.
Efter de senaste årens kräftgång för det flygberoende näringslivet på Arlanda ser man nu framtiden an med viss tillförsikt på Sigtuna kommuns näringslivskontor.
— Under våren har det kommit många uppgifter om en ökning av flygplansrörelser och passagerartal. Det är svårt att sia om framtiden, men det borde inte bli sämre på Arlanda nu när landet är på väg in i en högkonjunktur, säger Christer Sandberg, ekonomichef.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!