Fem personer är på väg att anställas. Det är en rätt stor ökning i ett företag med ett 30-tal på lönelistan, konstaterar vd:n Mats Ljunggren.
– Sedan får vi se hur det blir framöver, säger han.
När tidigare ägaren, tyska Q-sells, gick omkull var även Solibro, med anläggning på Vallvägen i Uppsala, hotat av konkurs. Det kinesiska energiföretaget Hanergy tog i september över både Solibros forsknings- och utvecklingsenhet i Uppsala och produktionsdelen i Tyskland.
Nu står det klart att övertagandet innebär fler jobb till Uppsala och optimism inför framtiden. Hanergy ska bygga upp produktion av solceller i Kina med den teknik som utvecklats i Uppsala, tunnfilmssolceller som kallas CIGS – en förkortning för koppar, indium, gallium och selen som ingår i produktens material.
– Kineserna har väldigt ambitiösa planer, de vill bli en global aktör. Huvuduppdraget i Uppsala blir FoU och att utveckla produkten. Det blir ett hårdare tryck att leverera resultat, konstaterar Mats Ljunggren.
Målet är att fortsätta öka verkningsgraden och göra storskalig produktion billigare.
– Det är en oerhörd konkurrens, säger Mats Ljunggren och beskriver en marknad där priser dumpas.
Fortfarande ligger Solibros solceller efter de traditionella kiselbaserade solcellerna i verkningsgrad, men avståndet minskar. En fördel med tunnfilmssolceller är att de är billigare att producera.