Ljusa tider för små bokaffärer

Det är hårda tider för bokhandlarna när allt fler köper böcker på nätet. Men en motsatt trend finns också – små bokaffärer går allt bättre. I Uppsala är det flera som nysatsar.

Små bokhandlare öppnar på nya ställen i staden. English bookshop med ägaren Jan Smedh

Små bokhandlare öppnar på nya ställen i staden. English bookshop med ägaren Jan Smedh

Foto: Anna-Lena Mattsson

Uppsala2010-10-15 11:37

– Vi har en lång helg framför oss, det ska bäras och skruvas. Som tur är har vi många stammisar som hjälper till, säger Celsiusbokhandelns delägare­ Mårten Ericsson, medan han entusiastiskt visar runt i den nyinförskaffade lokalen på Drottninggatan.
Nästa vecka öppnar de sin nya filial här, men först måste böcker, en kassaapparat, fåtöljer, bord och en specialbeställd orange matta komma på plats.
– Mattan ska vi lägga i fönstren, det blir fint att se på när man sitter ner och tar en kopp kaffe. Vi ska nämligen ha en liten kaféavdelning där, säger Mats Berglund, som arbetar i bokhandeln. 

Trots att siffror från Svenska Förläggareföreningen visar att den fysiska bokhandeln tappade nästan nio procent i försäljning förra året går det allt bättre för små oberoende bokhandlare.
Trenden har synts ett tag i USA, där de stora kedjorna tappar marknadsandelar till mindre bokaffärer.
– Fördelen med att vara liten är att vi kan vara mer personliga och snabbare anpassa oss till kundernas behov, säger Magdalena Långhammar från Celsiusbokhandeln.

Även hos Gospelbutiken, som öppnade förra månaden, är kundrelationen viktig. När Gospelhörnan lades ner i våras valde Björn Holmgren att starta eget. Nu har han målat lokalen vit, möblerat om och ställt ut ett par bord och stolar så att kunder kan slå sig ner och ta en kopp kaffe.
– Men jag skulle inte kalla det ett kafé. Bara en trevlig hörna vid fönstret. Vårt koncept med kristen litteratur behövs och vi har en trogen kundkrets från Gospelhörnans tid som jag vet är glada över att vi öppnat.

LundeQ, som tillhör Sveriges största bokhandelskedja Akademibokhandeln, minskade i våras sin butiksyta i Forum­gallerian i samband med en nyrenovering, samtidigt som kedjans totala försäljning rasade med sex procent efter flera års uppgång.
– Vi har sett att väldigt många kunder går till nätet, framförallt de som köper kurslitteratur, säger Lovisa Sandberg, informatör på KF media, som äger Akademibokhandeln.
– Att kunder väljer mindre oberoende bokhandlare har vi inte märkt av, men jag tror att vi måste ta med det i beräkningen. Vi satsar på kunskap, personlig service och att varje butik ska anpassa sig efter sitt kundbehov.

Allra bäst går det kanske just nu för The Uppsala English Bookshop. Förra året ökade de sin omsättning med 30 procent och under midsommarhelgen flyttade de till en större lokal på Svartbäcksgatan. Doften av nymålat sticker fortfarande i näsan när man kommer in i butiken, men den mysiga, något röriga känslan har de behållit.
– Självklart är den personliga atmosfären, vår nisch och starka kundrelation viktig. ­Sen tror jag att trenden med närproducerat är på väg till böckerna, folk vill stödja de ­lokala handlarna, säger delägaren Jan Smedh.

 
Delägare Jan Smedh på The Uppsala English Bookshop Foto: Anna-Lena Mattsson

1 Nyinflyttad
I somras flyttade The Uppsala English­ Bookshop ett 20-tal ­meter, från S:t Olofsgatan till en större lokal på Svartbäcksgatan. Ett 30-tal stamkunder hjälpte till.
– Vi skrev på Facebook om vår flytt för att informera intresserade, men vi trodde aldrig att det skulle komma så många och hjälpa till. Det var fantastiskt kul, säger delägare, Jan Smedh. Den 18 ­november firar bokhandeln 15 år.


Björn Holmgren på Gospelbutiken

2 Fortsätter med kristen litteratur
För några veckor sedan öppnade bokhandeln Gospelbutiken i Gospelhörnans gamla lokal. Det är den tidigare butikschefen på Gospelhörnan, Björn Holmgren, som ligger bakom den nya butiken som har ungefär samma utbud som föregångaren.
– Jag ville att Gospel-hörnan som funnits i 25 år skulle leva vidare. Nu satsar vi dessutom på näthandel, säger han.


Magdalena Långhammar, Mårten Ericsson och Mats Berglund på Celsiusbokhandelns filial.

3 Filial med fikaplatser
Nästa vecka öppnar Celsiusbokhandeln en filial på Drottningatan 7. Där ska de förutom att sälja böcker även ha ett litet kafé. Så småningom öppnar de även upp på undervåningen, där kommer det framförallt finnas fack­litteratur.
–  Vi vill skapa ett vattenhål för bokälskare. Här ska man känna att man är i ett varmt och hemtrevligt vardagsrum, säger delägare Mårten Ericsson, i mitten på bilden. Vid sin sida har han Magdalena Långhammar  medan Mats Berglund springer med jordgloben.

4 Stor blev mindre
Akademibokhandeln LundeQ minskade under våren och sommaren sin butiksyta i Forumgallerian.
– Butiken var i behov av en uppfräschning, meningen med renoveringen var att få en bättre struktur och på så sätt underlätta för kunderna. En del sortiment sväller medan annat krymper, och nu utnyttjas ytan bättre, säger butikschef  Christina Medin.

5 Nobel försäljning
Nu börjar Nobelprisvinnaren Mario Vargas Llosas böcker att finnas till försäljning igen, efter att ha sålt slut i Uppsalas bokaffärer bara några timmar efter att pristagaren tillkännagivits. Detta eftersom nybeställningarna på hans böcker nu börjat rulla in. Så är det varje år eftersom det inte går att förutspå vinnaren, hälsar några av stans bokhandlare till City.

6 Satsning på unga
Nästa helg drar Stads-biblioteket igång en
ungdomssatsning, som kommer att hålla på under tre helger i höst. Första
temat är serier och animationer, och satsningen är tänkt att locka främst 15–25-åringar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!