Ljusa tider för båtsugna

Matsalen på Kung Carl Gustaf.

Matsalen på Kung Carl Gustaf.

Foto:

Uppsala2015-06-30 11:38

Klockan är strax före elva på förmiddagen och vid kajplats 1 vid hamnen i Uppsala är passagerarbåten Kung Carl Gustaf redo för avfärd. Den här dagen har kungen 45 passagerare ombord på resan till Skokloster, men en tredjedel av dessa har löst enkel biljett.

– Det händer ibland att vi har passagerare som reser enkel resa. Ibland kommer det även till nya i Skokloster. Dem kan vi skjutsa tillbaka under vår kvällskryssning, berättar Malin Wahlund ­Egnell, som äger Rederi Fyris och Kung Carl Gustaf tillsammans med kaptenen Hannu Telvik.

Den senare har precis vänt båten inne i hamnen och vi glider nu i väg längs ån i ett behagligt tempo sida vid sida med joggare i Stadsträdgården och sjöfåglar som dyker ned i ån efter mat.

Det är strålande solsken och alla passagerare har tagit plats ute på däck. Bland dessa finns kollegerna Epp Jöeorg och Åskar Andersson som på en lunchrast insåg att båda var väldigt sugna på att åka båt på Ekoln och därför bestämde sig för att boka en tur.

– Det känns häftigt att kliva på en båt i stan och sedan komma ut till sjöss. Det är då man känner att ån hänger ihop med Mälaren, säger Åskar Andersson.

– Det är alltid mysigt och roligt att åka båt, och dessutom har ingen av oss ­varit i Skokloster tidigare, lägger Epp Jöeorg till.

Det är tidigt på säsongen och den här båten var den enda Åskar Andersson och Epp Jöeorg hittade när de ­undersökte vilka turer som fanns. Men under högsäsong går även Rederi Mälarstadens båt Sjösaga från Skarholmen med ­destinationer som Sigtuna, Birka och Mariefred. Rederiets vd Niclas Eriksson berättar att de började med den trafiken förra sommaren efter att dessförinnan ha kört båttrafik från Västerås i 5–10 år.

– Vi fick rätt mycket förfrågningar om vi inte kunde börja köra mer på de östra delarna av Mälaren, som Kungsängen och Sigtuna. Och det gick helt okej förra året, berättar han.

Sjösaga går även turer från Sigtuna och via byte i Drottningholm kan passagerarna då ta sig ända in till centrala Stockholm.

– Det brukar vara populärt. Det är något visst med att komma till Stockholm sjövägen, säger Niclas Eriksson.

Även Kung Carl Gustaf går att resa med till Stockholm, men bara en gång om året, på väg till det årliga besöket vid båtveckan i Öregrund. Annars menar Malin Wahlund Egnell att Skokloster är lagom långt bort. En färd till Sigtuna skulle ta tre timmar enkel resa och dessutom är Skokloster ett ställe som är krångligt att ta sig till landvägen för den som inte har egen bil. Den som tar bussen måste byta bussbolag två gånger under resan, berättar hon medan hon förbereder den lunchbuffé som en del av passagerarna har beställt.

Köket ombord är enbart tillåtet för uppvärmning och maten kommer från Hambergs fisk i Uppsala. Första sommaren Rederi Fyris ägde båten sköttes restaurangen helt av ett fristående företag.

Malin Wahlund Egnell och Hannu Telvik, som båda är utbildade skärgårdsskeppare och som lärde känna varandra när de praktiserade på Viking Cinderella, turades då om att köra båten. Men numera ansvarar Malin Wahlund ­Egnell för restaurangdelen under resorna.

– Det är lite tråkigt att inte få köra båten, men samtidigt är det bra att de passagerare som har ringt till mig och bokat plats även får träffa mig och min personal när de kommer ombord, säger hon.

På dagturerna är det vanligare med turister än Uppsalabor ombord. För dem som vill veta vilka platser vi passerar finns informationsskyltar uppsatta ombord, men många är även nyfikna på själva båten. Såväl personalen i restaurangen som Hannu Telvik på kommandobryggan får många frågor om den 123-åriga Kung Carl Gustaf och dess ­historia. Bästa informationen finns faktiskt på Wikipedia, och utskrifter från sajten finns uppklistrade vid kommando­bryggan.

Där går att läsa att hon (för det är en hon trots namnet) från början var ett ångfartyg och att hon genom åren har hunnit heta allt ifrån Götheborg, Kalmar och Gefle till Argo, Athena och Blå Jungfrun. Dessutom har hon gått i trafik från Höganäs i söder till Haparanda i norr innan hon kom till Uppsala och Fyrisån. Som kuriosa kan också nämnas att Kung Carl Gustaf faktiskt sjönk vid ett varv på Lidingö i februari 1987, men bärgades efter elva dagar.

Vid Flottsund har en väktare öppnat bron. Det är den tredje och sista broöppningen på utresan.

– Ni får en fin dag i dag, säger väktaren till Hannu Telvik när båten passerar.

Kaptenen nickar.

– Då kommer vi vid 15.30 nästa gång, svarar han.

Vi snirklar genom Fyrisåns mynning och vidare ut på Ekoln. Men ingen gång under resan är det egentligen särskilt långt till land, varken åt babord eller styrbord. För den som inte nöjer sig med att komma ut till sjöss utan även vill komma ut till havs är dock utbudet inte lika gott som på Mälaren. En rundringning bland turistbolag och aktörer längs Upplandskusten visar att det är svårt att hitta turtrafik norr om Norrtälje. Waxholms­bolagets nordligaste destinationer är Arholma och Simpnäs utan­för Norrtälje. Därifrån går det att ta båt in till Stockholm och från och med i sommar trafikeras hamnarna även av rederiets nya Nordsydlinje, som är en tur i ytterskärgården ända ned till Nynäshamn. Vid turistbolaget Visit Roslagen har man även sett till att det ska finnas möjlighet att starta färden inne i Norrtälje.

– Det kommer att gå en båt till Lidö och Arholma. Vi kallar den för Norra båtlinjen och tar man den kan man sedan ansluta till Nordsydlinjen, berättar Therese Carlström vid Visit Roslagen.

Till turistbyråerna i Östhammars och Norrtälje kommuner kommer ofta människor som undrar om båtar i turtrafik. Men de företag som har provat att köra efter tidtabell berättar alla att det har varit svårt att få passagerare. Vid Sundsveden turist, som tidigare har kört passagerare från Sundsveden till Gräsö, Herräng och Grisslehamn kommer man att bestämma först efter midsommar om det blir någon turtrafik i år och vid turistanläggningen Mellangården på Tvärnö utanför Östhammar kör båten Rospiggen numera bara chartrade turer och cykelfärja på beställning.

– Vi har provat att köra turtrafik, men det hjälper ju inte att många frågar om båtturer på turistbyrån om de sedan inte bokar de turer som finns, säger Eva Medin på Mellangården.

På prov erbjuder Mellangården och Rävstens stugby på ön Rävsten söder om Gräsö under två helger i sommar en båtluff från Östhammar till Tvärnö och Rävsten. Visar det sig finnas ett intresse finns möjligheten att konceptet växer nästa år.

– Det finns ju verkligen en stor potential för sånt här, säger Kerstin Söderberg vid Rävstens stugby.

Kung Carl Gustaf har lagt till vid bryggan i Skokloster och passagerarna har drygt en och en halv timme på land, då de kan besöka slottet eller göra något annat.

För den som vill åka båt till ett slott finns inte bara Kung Carl Gustafs resa till Skokloster eller Sjösagas tur till Gripsholm att välja bland. Från badplatsen Koffsan utanför Enköping kör Rederi Mälarstadens båt Havsörnen kryssningar till Grönsöö slott, som är känt för sin vackra slottspark.

Att Havsörnen har Koffsan som sin Enköpingshamn hänger ihop med att det därifrån också går båt till ön Bryggholmen, men även för den som vill hoppa på en mälarbåt inne i Enköping finns alternativ. För femtonde sommaren går det att ta tretimmars räkkryssningar med M/S Tor från Hamngatan inne i stan. Turerna går en gång i veckan, och brukar locka såväl Enköpingsbor som turister.

– Vi har väldigt många återkommande gäster. Och i sommar fyller båten 100 år, så det är lite speciellt, säger skepparen Håkan Isaksson.

För Kung Carl Gustaf är det dags att gå tillbaka till Uppsala. Solen har gått i moln och det har blivit rätt kyligt, så de flesta passagerarna väljer att sätta sig i restaurangen på nedre däck med ett glas vin eller en kopp kaffe. Uppsalastudenten Klara Samuelsson har besök i stan av sin pojkvän Erik Haraldsson och hans mamma och syster och har passat på att ta med dem ut på en båttur.

– Jag tyckte att det var en bra grej att ta med svärmor på, säger hon och skrattar.

I Skokloster har sällskapet hunnit fika och även promenera lite längs Upplandsleden. Både Klara och Erik är fågel­intresserade och de har hört en näktergal och sett en lärka under utflykten.

– Vi hade ju väldig tur med vädret och det här var en väldigt mysig båt att åka, säger Erik Haraldsson som bor på Gotland och är van vid betydligt större fartyg.

– Det är ju svårt att jämföra båtarna med varandra. Gotlandsbåtarna är lite stabilare saker kanske.

Just den här dagen är dock kungen störst på sjön och det är över huvud taget väldigt lite båttrafik, även om det vid ett av UNT:s besök på kommandobryggan sker en incident när en fritidsbåt med ouppmärksam förare går på kolli­sionskurs med passagerarbåten, och som när Hannu Telvik signalerar överraskar genom att gira babord. Men en krock kan undvikas, och den enda övriga dramatiken är när Flottsundsbron inte går att öppna på hemvägen. Det är inte helt ovanligt att elektroniken i bron krånglar, men snart ska bron bytas ut mot en nyare.

Det har hunnit bli eftermiddag när vi närmar oss Uppsala. För passagerarna är en skön kryssning över, men för besättningen återstår en kvällskryssning på Ekoln. På kvällarna är det obligatorisk matservering ombord och om dagsturerna mest lockar turister är det på kvällskryssningarna som Uppsalaborna kommer ombord.

Men den riktiga kung Carl Gustaf, har han någonsin varit ombord på den båt som bär hans namn? Det gamla fotografiet på kungafamiljen från 1980-­talet som sitter uppsatt ombord verkar i alla fall inte vara taget ombord.

– Nej, jag känner inte till att han har varit det. Men vad jag känner till är det här den enda båten som heter Kung Carl Gustaf, så det är ju lite dåligt egentligen. Han är ju i Uppsala ibland, så någon gång tycker jag att han borde titta förbi, säger Malin Wahlund Egnell.

Båtturer och chartade turer i Uppland (i urval) Tolv båtturer M/S Kung Carl Gustaf

1 Kung Carl Gustaf (Rederi Fyris). Utgår från hamnen i Uppsala och kör turer till Skokloster, kryssningar i Ekoln och chartrade turer.

2 Sjösaga (Rederi Mälarstaden). Från Skarholmen går turer till Skokloster, Sigtuna, Birka och Gripsholm-Mariefred.

3 Tor (Rederiaktiebolaget Mälartrafik). Tretimmars räkkryssning med trubadur utgår från hamnen i Enköping.

4 Havsörnen (Rederi Mälarstaden). Från Koffsan utgår turer till Birka, Sigtuna och Grönsöö slott.

5 Bryggholmenfärjan. Färje­trafik från Koffsan till ön Brygg­holmen.

6 Sjösaga (Rederi Mälarstaden). Från Sigtuna går turer till Birka, Mariefred och Drottningholm. Via båtbyte i Drottningholm kan passagerarna ta sig vidare till Stockholm.

7 Evert Taube (Strömma kanalbolaget.) Från Sigtuna går båten vidare till Skokloster eller Stockholm.

8 Gräsöleden, mellan Öregrund och Gräsö, är Trafikverkets enda färjeled i Uppsala län.

9 M/S Eckerö (Eckerö­linjen) går regelbundet i trafik mellan Grisslehamn och Eckerö på Åland.

10 Albert (Per ­Eliassons sjö och skogstjänst). Båtturer från Simpnäs/Arholma till Kallskär, Rödlöga, Fredlarna, Skarv, Röder, Norr­pada och Söderarm.

11Från Simpnäs/Arholma går Waxholmsbolagets turer till Stockholm eller efter Nordsydlinjen till Dalarö (och ­efter båtbyten, Utö och Nynäshamn).

12 Norra båtlinjen från ­Norr­tälje går till Lidö och ­Arholma, där den ansluter till ­Waxholmsbolagets Nordsydlinje.

Charterturer:

Sjösala (Rederi sten­kajen). Chartrade turer från Stadsträdgården i Uppsala.

Fågel­sundet. Företaget ­Fågelsundsfisk kör chartrade turer till främst Björns fyr.

Gone Fishin’ (Båtcharter Öregrund). Chartrade turer från Öregrund, men även tur­trafik efter anslag på Öregrunds turistbyrå.

Sunnan Express (Sundsveden turist). Charter och eventuellt turtrafik från Sundsveden till Gräsö, Herräng och Grisslehamn.

Rospiggen (Mellangården Tvärnö). Chartrade turer och cykelfärja till Singö på beställning.

Enskär. Enskärs sjötransport kör chartertrafik från Enskäret med båtarna Sea, Ena och Gladan.

Med reservation för ändringar. Obs: endast ett urval.

Byggår: 1892.

Ägare: Rederi Fyris AB, som ägs av Hannu Telvik och ­Malin Wahlund Egnell.

Hemmahamn: Uppsala ­sedan 1992.

Antal passagerare: 144

Trafik: Dagsturer till Skokloster torsdag–söndag kl 11–16.30. Kvällsturer på Ekoln med buffé onsdag–lördag kl 19–23. Därutöver chartrade turer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om