Ljus framtid för många branscher

Bygg, handel och finans är framtidsbranscher i Uppsala län. Arbetsförmedlingen räknar med att sysselsättningen ökar med 1 800 personer i sin långtidsprognos. Samtidigt ska en specialsatsning göra fler utrikesfödda med god utbildning mer attraktiva på arbetsmarknaden.

Erika Hedström, Uppsala är marknadsassistent med grafisk inriktning och arbetslös. Hon känner inte av att det är högkonjunktur.

Erika Hedström, Uppsala är marknadsassistent med grafisk inriktning och arbetslös. Hon känner inte av att det är högkonjunktur.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-12-10 18:02
Under årets tio första månader minskade antalet arbetslösa och personer i utbildningsprogram med drygt 33 procent och Arbetsförmedlingen räknar i sin långtidsprognos för 2008 med fortsatt högtryck på arbetsmarknaden. Totalt ökar sysselsättningen med 2 100 personer. Flest jobb skapas inom den privata sektorn medan flera offentliga arbetsgivare väntas dra ned sina rekryteringar.
De branscher som spås bäst utveckling är byggindustrin som arbetsförmedlingen räknar med behöver nyanställa 500 personer under året. Finans-, fastighets- och företagstjänster har behov av 700 personer. Handel och transport ligger också högt med ett sysselsättningsbehov på 600 personer. Behoven inom industrin sätts till blygsamma 50, trots att produktiviteten fortsätter öka.

Inom den offentliga sektorn väntas en minskning av sysselsättningen. Det gäller både vård och omsorg och inom forskning och utbildning.
- Men det betyder inte att det blir väldigt mycket svårare att få jobb. Den offentliga sektorn är stor med stor personalomsättning så utsikterna att få jobb där är ändå goda, säger arbetsmarknadsstrateg Eva Holmberg.
Många av de nya jobben spås dock kräva både utbildning och erfarenhet. För att klara rekryteringen kommer arbetsförmedlingen att intensifiera arbetet med att kartlägga utbildningen hos arbetslösa som är födda utomlands.
- Den gruppen har betydligt högre arbetslöshet än andra. Men många har intressanta utbildningar. Vi kommer att satsa extra mycket på att kartlägga deras kompetens och ge dem utbildning som passar. Det här måste ske väldigt snabbt. Det goda läget är en bra chans för dem att komma in på arbetsmarknaden, säger Eva Holmberg.
Det blir också fortsatta satsningarna på utsatta grupper som funktionshundrade och ungdomar som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

De åldersgrupper som spås ha bäst förutsättningar att få jobb är personer i åldrarna 25 till 49 år.
- Men också gruppen 50 plus har goda förutsättningar. Utbildningsnivån spelar också stor roll, säger Eva Holmberg.
Även om allt ser mycket bra ut för större delen av 2008 så höjer hon ett varningens finger för årets sista månader.
- Det kan komma en liten ökning av arbetslösheten i slutet av prognosperioden sedan planar den ut. Men det sker på en hög nivå. Vi har en fantastiskt god efterfrågan på arbetskraft i länet just nu, säger Eva Holmberg.
Fakta:
Arbetslösheten spås minska marginellt i länet, från 3,1 procent kvartal tre i år till 3,0 procent samma tid 2008. Här är siffrorna i procent för kvartal tre 2008 kommun för kommun:
Knivsta: 1,1
Östhammar: 1,8
Heby: 1,9
Håbo: 2,3
Uppsala: 3,2
Tierp: 3,5
Enköping: 3,5
Älvkarleby: 4,0
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!