Livsmedelsverket varnar för farligt fett

Personer som i genomsnitt per dag äter mat som innehåller mer än 5 gram transfetter bör se över sina kostvanor. Det rådet ger nu Livs­medelsverket. Samtidigt publicerar verket en lista på transfettinnehållet i ett hundratal livsmedel.

Uppsala2006-05-18 07:48
Forskare är överens om att transfetter innebär en förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdomar. I Danmark har myndigheterna beslutat införa nationella regler som innebär att transfett får utgöra högst 2 procent av den totala mängden fett i ett livsmedel.
Livsmedelsverket har under flera år kritiserats för att man inte agerat kraftfullare mot användande av transfetter i livsmedelsindustrin.
— Men verkligheten är nu sådan att det finns oerhört lite transfetter i produkter eftersom många företag plockat bort dem. Det visar också de tabeller som vi nu lagt ut på vår hemsida, säger Inger Andersson, generaldirektör för Livsmedelsverket i Uppsala.´

Finns i skräpmat
Enligt svenska kostundersökningar utgör genomsnittsintaget av transfett 2 gram per person och dag, eller 1 procent av energiintaget. Hälften av fettet kommer då från livsmedel där det ingår naturligt, som mejeri- och köttvaror. De mättade fetterna utgör 14—15 procent av energiintaget och vi får i genomsnitt i oss 30—40 gram per dag. Det finns undersökningar som visar att personer i Sverige som äter mycket skräpmat riskerar att få i sig mångfalt mer transfett än personer med samma kostvanor i Danmark.
— Visst, har man en kost som innebär att man i genomsnitt ligger på över fem gram transfett per dag då ska man se över sin kost.

Borde varit tydligare
Varför har ni inte gått ut med detta förrän nu?
— Jag håller med om att vi skulle kunnat ha varit tydligare med detta om att man inte bör äta mer än 5 gram per dag i genomsnitt. Vi har tidigare talat om att 10 procent av energiintaget bör komma från mättat och transfett, säger Inger Andersson.
Siffran 5 gram som Livsmedelsverket nu anger som ett riktvärde är hämtad från en amerikansk studie.

Riskerna små
Livsmedelsverket kommer sannolikt också att utesluta livsmedel som innehåller industriellt framställda transfetter i nyckelhålsmärkta produkter från 2008. I dagsläget är ett fåtal pajer som innehåller transfett nyckelhålsmärkta.
— Det pågår ett stort arbete med att reducera mängden transfett. Risken med transfetter måste ändå anses som väldigt liten om man ser till helheten, säger Inger Andersson.
Varför har ni inte tidigare publicerat en lista på livsmedel med transfetter?
— Jag tror att det beror på en missuppfattning om att vi haft en lista där man produktvis kan gå in och läsa om mängden transfett i olika varor.

Vill förändra märkning
Sverige driver nu kravet på tydlig märkning i EU. I dag står det oftast "delvis härdat fett" på ingrediensförteckningen och då menas transfett. Några mängder behöver inte anges.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om