Livsmedelsverket och SVA kan flyttas

Framtiden för 750 statligt anställda i Uppsala län kan avgöras i den utredning som dragit igång kring Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt. Regeringens utredare besökte Uppsala på fredagen.

Uppsala2008-03-14 10:55
Båda myndigheterna har sina huvudkontor i Uppsala i dag, men utredningen kan leda fram till att båda flyttas till annan ort. Utredningen godkändes av regeringen i december och leds av Gerhard Larsson som är landshövding i Västernorrland.
Gerhard Larsson har nyligen dragit igång arbetet och besökte de två myndigheterna i Uppsala på fredagen. I förra veckan besökte han Fiskeriverket och Jordbruksverket som också berörs av utredningen.
- Syftet är att ta konsekvenserna av vårt medlemskap i EU. Dessa myndigheter skapades innan vi blev EU-medlemmar, säger han.

Medlemskapet har inneburit att somliga frågor redan hanteras gemensamt av EU-länderna. Gerhard Larssons arbete går bland annat ut på att se om vissa frågor inte längre behöver utredas av de svenska myndigheterna.
UNT: Handlar det om att genomföra besparingar?
- Inte som utgångspunkt. Det finns heller inget tryck på besparingar i utredningsuppdraget. Min ambition är att myndigheterna ska ha lite större konsumentperspektiv än i dag.
Om Livsmedelsverket och SVA flyttas från Uppsala kan Göteborg eller Jönköping vara troliga alternativ.
UNT: Kommer de att flyttas från Uppsala?
- Det har jag inga tankar på i nuläget. Det som väger tungt är var dagens människor finns. Jag har som utgångspunkt att det ska bli så lite flyttningar som möjligt.

Anders Engvall, generaldirektör för SVA som fick besök av utredaren på fredagen, har svårt att se att en flytt av SVA vore möjlig.
- Ska man flytta SVA så blir det dyrt. Vi tycker att vi har en utmärkt lokalisering här i Uppsala.
Jan Movitz, ställföreträdande generaldirektör för Livsmedelsverket, tycker att myndigheten har den bästa lokaliseringen i dag.
- Om det skulle bli en gemensam myndighet så ligger den största delen redan i Uppsala.
Utredningen ska analysera hur den nuvarande myndighetsstrukturen fungerar och ge förslag på hur myndigheterna ska vara dimensionerade och lokaliserade.

En idé är att samla alla myndigheter på en ort i stället för dagens tre orter: Uppsala, Göteborg och Jönköping.
Bakgrunden till utredningen är att ny lagstiftning kring livsmedelskedjan har visat att det finns gränsdragningsproblem mellan myndigheterna. Det handlar också om att försöka effektivisera bland statliga myndigheter.
- Detta är en av de frågor vi gick till val på. Att förenkla och minska byråkratin går därför som en röd tråd genom regeringens arbete, sa jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) i samband med beslutet i december förra året.
Gerhard Larsson ska lämna sitt förslag 1 december i år.

Statens veterinärmedicinska anstalt är specialiserad på djurs sjukdomar och smittämnen samt hur de sprids mellan djur, till människan och i miljön. Arbetet går bland annat ut på att förebygga, diagnosticera och bekämpa infektionssjukdomar hos djur. Drygt 400 anställda finns inom SVA i Uppsala län.
Livsmedelsverket tar fram regler inom livsmedelsområdet och utövar tillsyn enligt livsmedelslagen. En del av arbetet handlar också om att öka medborgarnas kunskaper om god och säker mat. Livsmedelsverket har cirka 350 anställda i Uppsala län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!