Efter en rad förändringar, framför allt genom att det inte inrättats några nya tjänster under innevarande år, har underskottet minskats med 12 miljoner kronor. I dagsläget saknas 4 miljoner kronor. Ledningsgruppen vid verket menar att för att få budgeten i balans krävs att någon verksamhet avvecklas.
Färre analyser
Ett förslag är att minska arbetet med bekämpningsmedel genom att antalet analyser blir färre. Metodutvecklingen inom området kan komma att läggas ned. Arbetet med tillsatser och aromämnen, och arbetet med näringsdatabasen är arbetsuppgifter ledningen föreslår att man helt upphör med.
— Inget är ännu beslutat. Det pågår av en konsekvensanalys av vad olika åtgärder kan medföra. Men för att klara budgeten måste vi avveckla någon verksamhet, säger Bertil Norbelie, generaldirektör för Livsmedelsverket.
Ingen osthyvel
Bertil Norbelie menar att det inte räcker med att spara enligt osthyvelsprincipen.
— För att klara detta och samtidigt inte få medarbetare som måste långtidssjukskrivas måste
En effekt av detta kan i förlängningen bli uppsägningar av personal.
En utgångspunkt för besparingsarbetet har varit att det inte får några direkta konsekvenser för konsumenternas säkerhet.
- Tar vi bort sådant som regelutformning för tillsynsverksamheten och arbetet med bekämpningsmedel anser vi inte att det innebär någon akut risk för konsumenterna. Det vore sämre att inte syssla med matförgiftningar, säger Bertil
Norbelie.
Han menar att anledningen till den pressade ekonomin är att verket under senare år tilldelats en rad nya arbetsuppgifter av regeringen, men inte kompenserats med extra pengar fullt ut.
— Vi har bland annat fått i uppgift att arbeta med genmodifierade livsmedel och med ekologiska livsmedel. Vi ska också göra konsekvensanalyser av vårt regelarbete. Detta arbete ska klaras a v utöver det ordinarie arbete som vi redan har. Detta går inte ihop. Jag har varje år framfört till departementet att vi är underdimensionerade.
Speciella uppdrag
En allt större del av Livsmedelsverkets pengar är specialdestinerade. För närvarande är 15 procent av anslagen vikta för speciella uppdrag.
Senast fick Livsmedelsverket 5 miljoner kronor från regeringen för kontrollen av genmodifierade livsmedel. EU-medlemskapet har inneburit en kraftigt ökad arbetsbelastning.
Ett besparingsförslag är att upphöra med att ta fram underlag till departementet för förhandlingsarbetet i Bryssel.
— Självklart innebär det att den svenska påverkan blir mindre. För att klara vår verksamhet krävs ytterligare 10 miljoner kronor per år. För närvarande är anslaget runt 127 miljoner kronor, säger Bertil Norbelie.