Listeriautbrott i Sverige – livsmedlen du bör undvika

Just nu pågår ett listeriautbrott i Sverige. Livsmedelsverket i Uppsala tror att vakuumförpackad kallrökt lax är smittkällan, men vet inte exakt vilken produkt som orsakat utbrottet.

Personer som inte tillhör någon av riskgrupperna blir vanligtvis inte sjuka alls av bakterien.

Personer som inte tillhör någon av riskgrupperna blir vanligtvis inte sjuka alls av bakterien.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2023-07-26 15:29

Livsmedelsverket i Uppsala och Folkhälsomyndigheten utreder just nu ett pågående listeriautbrott, som är spritt över hela Sverige. Vakuumförpackad kallrökt lax misstänks vara smittkällan. Gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar bör vara extra uppmärksamma på att inte bli smittade av bakterien, då de riskerar att bli allvarligt sjuka.

– Det är sammanlagt 15 fall, och de fyra första fallen rapporterades i höstas. Nu har det kommit i gång igen, och det rör sig om 11 fall i juni och juli, säger Jonas Toljander, mikrobiolog vid Livsmedelsverket. 

Jonas Toljander berättar att utbrottet är något större än vad som är vanligt, eftersom de också kan bekräfta fall från ett och samma livsmedel.

Sjukdomen kan ge olika symtom. Det kan vara både magproblem och influensaliknande symtom, eller mer allvarliga tillstånd som hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Personer som inte tillhör någon av riskgrupperna blir vanligtvis inte sjuka alls av bakterien.

undefined
Vakuumförpackad kallrökt lax misstänks vara smittkällan.

Har utbrottet någon koppling till rötmånaden?

– På sätt och vis skulle det kunna finnas en koppling. Listeria kan finnas i olika livsmedel och kan föröka sig i kylskåpet och ännu mer om kylkedjan bryts, vilket är lätt hänt under sommaren, säger Jonas Toljander.

Listeria dör vid minst 70 grader, men kan växa i kyla och utan syre. Bakterien kan därför föröka sig i vakuumförpackade matvaror som förvaras i kylen. Bakterien förökar sig fortare desto varmare det är. 

– Det viktigaste är att hålla koll på temperaturen i kylen, vara försiktig med vissa livsmedel och äta mat som är så färsk som möjligt, säger Jonas Toljander. 

Gravida har oftast god kännedom om riskerna med listeria. Däremot är det kanske inte alla som vet att äldre sköra människor också tillhör riskgruppen, berättar Jonas Toljander och fortsätter:

– Om du till exempel bjuder en äldre släkting på kallrökt lax som närmar sig utgångsdatum eller inte förvarats på rätt sätt så kan du utsätta personen för en risk för listeria.

Vilka livsmedel bör riskgrupperna undvika?

Vakuumförpackad kallrökt eller gravad lax, skivat köttpålägg och paté, mögelostar, kittostar och opastöriserad mjölk är exempel på livsmedel som kan innehålla listeria.

– Vissa livsmedel såsom mögelostar bör undvikas helt, medan andra livsmedel till exempel kallrökt och gravad lax bör ätas inom en vecka från förpackningsdatum, säger Jonas Toljander.

undefined
"Äldre människor tillhör också riskgruppen" säger Jonas Toljander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!