Livsmedelsverket granskar förekomst av nervgift i mat

Nya forskarrön antyder att de flesta cyanobakterier, även kallade blågröna alger, framställer den misstänkt neurotoxiska aminosyran BMAA. Nu har Livsmedelsverket beslutat undersöka om BMAA finns i svensk mat.

Uppsala2005-04-15 11:01
-Livsmedelsverket har beslutat att utreda BMAA, på grund av ämnets eventuella koppling till livsmedel och möjligen även till sjukdomar. Vi vill se om BMAA finns i mat som konsumeras i Sverige och kommer att sätta upp en analysmetod, säger FoU-chef Leif Busk.
Arbetet kommer att ta tid och några provsvar väntas inte förrän i höst.
-Vi kommer också att fördjupa oss i de toxikologiska studier som finns.
Ytterst lite är känt om BMAA och den kunskap som idag finns är inte tillräcklig för att kunna bedöma om ämnet innebär en risk för människa.

Nervsjukdomar
Det var i början av april som svenska experter på blågröna alger rapporterade att de hittat en oväntad och obehaglig koppling mellan algernas gift och några av våra allvarligaste nervsjukdomar.
I förlängningen skulle det kunna innebära att alzheimer, parkinson och als blir vanligare i framtiden som en följd av växthuseffekt och ökad algblomning, om kopplingen skulle visa sig stark.
Kort därefter gick Livsmedelsverket ut med en rekommendation om att avstå från livsmedel som innehåller blågröna alger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!