Livsmedelsverket avfärdar larm: ''Ingen fara äta odlad lax''
Livsmedelverket i Uppsala avfärdar amerikanska forskares varning om att äta odlad lax oftare än en gång per månad på grund av att fisken innehåller miljögifter. Konsumenterna kan lugnt äta odlad lax varje vecka.
Analyserna visar att norsk odlad lax innehåller 2 pikogram (två miljarddelar) dioxin per kilo färsk vikt. Den viltfångade fisken från Atlanten innehöll 1 pikogram eller lägre. Den norskodlade laxen som är en storsäljare i Sverige innehöll högre halter av miljögifter än lax som odlats i Syd- och Nordamerika. Högsta halterna av dioxin och PCB fanns i lax från Skottland.
Inget nytt
— Det som kommit fram är inget nytt utan snarare en sammanställning av data av ämnen i vild och odlad lax. Men vi ställer oss tveksamma till de amerikanska forskarnas riskbedömning, säger Per-Ola Darnerud, toxikolog vid Livsmedelsverket.
Såväl svenska som andra europeiska livsmedelsmyndigheter gör en annan bedömning dioxineffekterna. Bakom denna riskbedömning står även WHO.
— Amerikanerna ser cancerrisken som en effekt utan någon tröskeldos. De räknar med en cancereffekt redan från noll. I Europa är det dessutom risken för effekter på avkomman som ligger som grund för riskbedömningen och inte cancerriskerna i första hand.
Kostråd för vissa grupper
Det tolerabla dagliga intaget för den sammanlagda dioxinhalten inom EU är satt till 14 pikogram per kilo kroppsvikt och vecka. Enligt Livsmedelsverket får en genomsnittlig konsument i sig hälften av detta.
Men vissa grupper som äter mycket Östersjölax och annan fet fisk kan få i sig större mängder av dioxin.
- Östersjölaxen innehåller tre gånger så mycket dioxin än den lax som hade de högsta värdena i den amerikanska undersökningen. Vi har därför kostråd för vissa grupper.
Dessa kostråd ska ses över om ett till två år. Men sannolikt kommer inte råden att ändras vad gäller den odlade laxen.
— Ett skäl till att odlad lax skulle omfattas av kostråden är att halterna av dioxin och andra miljögifter ökar, eller att nya risker blir kända. Men tills vidare finns ingen anledning att begränsa intaget. Man kan lugnt äta odlad lax en eller två gånger per vecka, säger Per-Ola Dar nerud.
Fakta
Organiska klorföreningar som dioxin och PCB bildas vid förbränning. Djurförsök har visat att dioxin kan orsaka fosterskador och tumörer. Ämnena kan ansamlas i fettvävnaden hos människor och djur och har också påvisats i bröstmjölk.
De svenska kostråden säger att flickor och kvinnor i barnafödande ålder inte bör äta fet fisk som strömming och lax från Östersjön, Vänern och Vättern oftare än en gång i månaden. För andra konsumenter gäller kostrådet att äta fet fisk högst en gång per vecka.
För ammande och gravida gäller särskilda kostråd.
Källa: Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!