Livsmedelsverket anklagas för gamla uppgifter

Konsumentorganisationen Sve­riges Konsumenter i Samverkan anklagar Livsmedelsverket för att sprida dimridåer om transfetter. Även industrin kommer med kritik och menar att Livsmedelsverket sprider gamla uppgifter.

Uppsala2006-05-19 13:14
Livsmedelsverket publicerade i veckan en lista med transfettinnehållet i cirka 100 livsmedel. Sam­tidigt gav verket rådet att personer som i genomsnitt per dag äter mer än 5 gram transfett bör se över sina kostvanor.
- En konsument har ingen nytta av de tabeller Livsmedelsverket nu lagt ut på sin hemsida. De an­ger ju inte om det rör sig om industriella eller naturliga transfetter. Inte heller skriver de vilka företag det rör sig om. De beror förstås på att de inte vill utmana livsmedelsföretagen, säger Bengt Ingerstam, ordförande för Sveriges Konsumenter i Samverkan.

"Livsmedelsverket mörkar"
Ingerstam menar att Livsmedelsverket mörkar när man hävdar att det inte finns någon skillnad på vad naturliga och industriella transfetter innebär för hälsan.
- Människor har i alla tider ätit smör och druckit mjölk. Nu sitter Livsmedelsverket i rävsaxen och klarar inte av att backa, säger han.
Peter Larsson, vd för företaget Delicato Bakverk, är kritisk mot att Livsmedelsverket publicerar uppgifterna.
—þ!p>Vi har vidtagit åtgärder för våra produkter inför att Danmark införde lagstiftning. Redan då Livsmedelsverket publicerade våra data 2004 var de gamla. I dag innehåller våra chokladbollar 0,3 gram transfett per 100 gram, säger Peter Larsson.
Många konsumenter hörde av sig till Livsmedelsverket under torsdagen och ville ha tillgång till transfettlistan.
Varför lägger ni ut gamla uppgifter på er hemsida?
- De ligger i vår livsmedelsdatabas och vi kan inte plocka ut dem ur den.
Hur länge ska de ligga där?
- Tills vi har nya värden antar jag, säger Jerker Sörenson, informationschef vid Livsmedelsverket.

Förtydligande
Livsmedelsverket förtydligade på torsdagen att mängden transfett i olika produkter snabbt kan ändras och att det därför finns en viss osäkerhet i de "nya" data som finns på verkets hemsida. Man skriver att värdena gäller vid provtagningstillfället.
Då det gäller kritiken från Sveriges Konsumenter i Samverkan säger Livsmedelsverket att det i dagsläget inte går att särskilja industriellt och naturligt transfett i analyser.
Enligt Livsmedelsverket är transfetter inget problem för de allra flesta. Enligt myndigheten får vi i genomsnitt i oss mindre än två gram per person och dag.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om