Livsfarlig kabel såld i Uppsala

Hans Rengren köpte en förlängningssladd som visade sig vara en potentiell dödsfälla i butiken Mix Mix Household i Uppsala.

Foto: Sofia Täckotr

Uppsala2009-12-05 09:00
- Jag blev rädd så att jag skakade i hela kroppen. Jag såg för mig hur någon kunde ha dött av den här, säger Hans Rengren som arbetar med it och televerksamhet åt försvaret och genom sitt jobb har genomgått en elsäkerhetsutbildning.
En kompis till honom hade köpt en likadan och klippte av sladden för att trä den igenom en vägg. Då upptäckte han att kabeln bara hade två ledare, trots att kontakten var jordad. Hans Rengren köpte två skarvsladdar av olika längd och mätte dem med en elmätare och kunde konstatera att det inte var någon förbindelse mellan jordkontakterna i skarvsladdens båda ändar.

När UNT dissekerar kablarna från Mix Mix kan vi också konstatera att den längre förlängningssladden på fem meter endast har två ledare. Den kortare tremeterssladden har tre ledare, dock ingen gulgrön jordledare, vilket krävs på jordade produkter. Ingen av ledarna i kabeln är heller ansluten till jordblecket i kontakten.
I det här fallet var produkten CE-märkt, trots att den uppenbarligen kan utgöra en livsfara. Förpackningen är dessutom S-märkt, trots att denna märkning saknas på skarvsladdens gjutna kontakt.

Eli Tal som driver butiken Mix Mix säger att man nu plockat bort de farliga skarvsladdarna från butiken.
- Vi blev lurade av generalagenten i Kina. Som tur var så har vi inte hunnit sälja så många än, säger han.

Förpackningen är S-märkt, trots att själva kabeln inte är det, varför då?
- Det blev fel när vi beställde pappersflikarna eftersom alla andra elprodukter vi har är S-märkta. Och jag tänkte inte på det när vi plockade upp dem i butiken.
Susanne Sundström, inspektör på Elsäkerhetsmyndigheten, säger att det då och då dyker upp undermåliga elprodukter.
- Ofta handlar det om mindre butiker som på egen hand importerat saker som inte håller måttet, säger hon.

Eftersom det inte längre görs någon förhandsgranskning av elprodukter krävs det att man som konsument är vaksam. Ofta kan det dock vara svårt för konsumenter som saknar elsäkerhetsutbildning och mätutrustning att kontrollera produkterna. Susanne Sundströms rekommendation är att köpa välkända varumärken. På förlängningssladdar och grenuttag kan man också prova att böja kabeln. Om den känns mjuk och går lätt att vika dubbel uppfyller den förmodligen inte kraven. Är man misstänksam kan man göra en anmälan till Elsäkerhetsmyndigheten som kan göra en mer noggrann kontroll.
FAKTA

Tillverkaren eller importören har ansvar
Enligt EU:s regler är det tillverkaren, eller importören om produkten är tillverkad utanför EES-området, som är ansvarig för att produkterna är säkra. CE-märket innebär ingen förhandskontroll och i stället sker marknadskontroller av berörda myndigheter. För elprodukter är det i Sverige Elsäkerhetsmyndigheten. S-märket ägs i dag av certifieringsföretaget Intertek och har inte längre någon juridisk status. S-märkning används dock fortfarande av vissa tillverkare eftersom det anses ge en ytterligare säkerhet när det testats av Intertek.

Upptäcks brister vid kontrollerna som utförs av Elsäkerhetsmyndigheten kan tillverkaren tvingas återkalla de produkter som har sålts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om