Livet började på nytt för Per, 59 år

Han glömde mobilen hemma den där fredagsmorgonen och tänkte resa till Stockholm i alla fall. Men Per Manell gick hem och hämtade mobilen. Det blev början på ett nytt liv.

Per Manell är tacksam över sjukhusets insats. Här ses han tillsammans med sjuksköterskan Karolina Svantesson.

Per Manell är tacksam över sjukhusets insats. Här ses han tillsammans med sjuksköterskan Karolina Svantesson.

Foto: Sven Olof Ahlgren

Uppsala2008-09-03 00:01
Den morgonen ringde nämligen en sjuksköterska från transplantationscentrum på Akademiska sjukhuset. Per Manell hade då hunnit till Gamla stan med tunnelbanan:
- Hon sa "nu har vi en njure till dig". Hela omgivningen förändrades och tunnelbanestationen blev ljus som en strålkastare. Tårarna bara rann av glädje och folk glodde på mig. De undrade väl vad jag var för en konstig person.

Två veckor har gått sedan den där turbulenta dagen. Per Manell sitter i en soffa på avdelning C2 i 85-huset och berättar om sin nya njure. Väskan har han packat. I natt sover han åter hemma i sin egen säng - utan dialysapparaten.
Två års lidande är över, beskriver han. Det är så länge han har haft svåra problem med sina njurar, känt sig illamående, obeskrivligt trött och saknat matlust. Utredningar har avlöst varandra. Men i söndags gick han med en bekant och åt middag på en restaurang. Både vinet och maten smakade som förr.
- Jag har fått tillbaka allt som jag hade innan jag blev dålig. Jag slipper bundenheten till dialys och obehaget, säger Per Manell.

Han började behandlas med dia­lys i vintras. Under tiden stod han uppskriven för transplantation, men det gällde för sjukhuset att hitta en njure som passade just honom.
Det tog drygt sju månader, från det att Per Manell sattes upp på listan tills man hittade en donator. Njuren kom från en person som avlidit och som var registrerad som donator, precis som Per Manell.
-Några veckor efter att donationsregistret upprättats skickade jag in att jag står till förfogande. Det säger väl liksom allt om vad jag själv tycker om att donera ett organ. Jag är grymt tacksam över att någon har gett mig den här njuren.

Per Manell tycker att det är för dålig information i samhället om organdonation.
- Det här är något som skulle diskuteras redan i högstadiet och gymnasiet. Det är viktigt att det finns med i utbildningen.
Om ett par månader fyller han 60 år, men Per Manell firar redan i dag:
- Det känns som att vara återfödd. Jag har fått ett nytt liv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!