Litet kolhydrater ökar dödligheten
Medelålders kvinnor som skär ner på kolhydraterna i maten och äter en mer proteinrik kost löper ökad risk att dö i förtid, framför allt i någon hjärt-kärlsjukdom.
- Det finns skäl att vara vaksam på de långsiktiga effekterna av att tillämpa sådana dietprogram, skriver professor Hans-Olov Adami vid Institutionen för epidemiologi vid Harvarduniversitetet i Boston och hans kollegor vid bland annat Karolinska Institutet.
Studien bygger på uppgifter om drygt 42 000 kvinnor i Uppsala sjukvårdsregion. I början av 1990-talet, när de var mellan 30 och 49 år gamla, besvarade kvinnorna en omfattande enkät med detaljerade frågor om bland annat sina matvanor.
Utifrån svaren har forskarna kunnat räkna ut hur mycket av kvinnornas kaloriintag som kom från protein respektive kolhydrater.
Under de i genomsnitt 12 år som kvinnorna följts sedan de besvarade enkäten dog 592 av dem, oftast i cancer eller någon hjärt-kärlsjukdom.
Som väntat ökade dödligheten med stigande ålder och var högre bland rökare och feta kvinnor än bland dem som inte rökte och hade normal vikt.
Men det fanns också klara samband mellan hur stor andel av kvinnornas kaloriintag som kom från kolhydrater respektive protein och risken för att de skulle dö i förtid.
Ju mer av det totala kaloriintaget som kom från proteiner och ju mindre av kaloriintaget som kom från kolhydrater, desto högre var dödligheten bland kvinnorna.
För varje steg på en skala från ett till tio — där ett var det högsta och tio det lägsta intaget av kolhydrater — ökade risken för att dö i förtid med fem procent. På motsvarande skala för proteiner sjönk däremot dödligheten med ett par procent för varje steg av minskat proteinintag.
Den nya studien har gjorts mot bakgrund av Atkins-modellen och flera andra populära bantningsprogram. I dem är andelen kolhydrater i kosten till och med ännu lägre och andelen proteiner ännu högre än de var bland den tiondel av kvinnorna i den nya studien som konsumerade minst kolhydrater och mest proteiner.
Den nya studien är den andra av hittills tre undersökningar, varav en bland både kvinnor och män, som pekar på att en låg andel kolhydrater och en hög andel proteiner i kosten kan ha långsiktiga negativa hälsoeffekter.
- Det behövs därför belägg från ytterligare uppföljande studer innan några slutgiltiga slutsatser kan dras, skriver forskarna.
Samtidigt betonar de betydelsen av att deras egen undersökning gjorts just bland kvinnor.
÷ Det beror på att det framför allt är kvinnor som använder dietprogram för viktkontroll med en låg andel kolhydrater, skriver de.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!