Sedan kan man börja nå ut: i Sverige är 22 000 personer drabbade av Parkinsons sjukdom, i hela världen sex miljoner.
Företagets namn står på dörren, men lägenheten är lite kall och i väggalmanackan vid köksbänken är förra månadens blad fortfarande uppe. I november lämnade Sensidose efter tretton års arbete in en registreringsansökan till Läkemedelsverket om godkännande, och företaget är inne i ett intensivt skede. Men det är inte här det egentliga arbetet sker, förstår man.
Sensidose utvecklar ett läkemedel som kombineras med en tablettdoserare som liknar en mobiltelefon och ryms i fickan. På samma sätt tar företaget nästan ingen plats. Allt arbete med att ta fram en prototyp, att tillverka tabletterna, utveckla programvara och göra kliniska tester är utlagt på andra företag i Uppsala och Stockholm.
– Det är ett hundra procent virtuellt bolag, säger Sören Nygren, vd på konsultbas.
Kärnan i Sensidose är i stället en aktiv och arbetande styrelse med ledamöter med kompetens från medicinsk forskning och läkemedelsindustrin.
Lägenheten en trappa upp på Östra Ågatan är Sören Nygrens arbetslokal. Han har en bakgrund på Pharmacia från slutet av 1970-talet och har under åren varit delaktig i flera innovativa bioteknikföretag i Uppsala. Bland annat startade han Personal Chemistry som sedan köptes av Biotage.
Sten-Magnus Aquilonius är en av grundarna, och sitter i styrelsen. Han är professor emeritus vid Institutionen för neurovetenskap, och stod bakom läkemedelspumpen Duodopa på Uppsalaföretaget Neopharma för behandling av parkinsonpatienter.
En annan styrelsemedlem är Christer Nyström, tidigare verksam som professor i galenisk farmaci vid Uppsala universitet, och medgrundare till både Neopharma och Orexo.
Sensidose startade redan 1998. Idén är att med det egenutvecklade läkemedlet Levodose, som utgörs av mikrotabletter där levodopa är den verksamma substansen, kunna finjustera medicineringen för parkinsonpatienter. Sten-Magnus Aquilonius talar om att det finns ett ”smalt terapeutiskt fönster” där medicineringen är optimal – inte för låg för att ge för liten effekt, och inte för hög för att ge allvarligare biverkningar än nödvändigt. Tanken är att det ska gå att hålla koncentrationen av levodopa jämnare i blodet än med vanliga tabletter.
Dosautomaten innehåller också en funktion där patienten kan registrera symtom och biverkningar, kort sagt hur behandlingen fungerar.
– Varje gång du tar din medicin talar du om hur du mår. Den blir som en kompis, ett fickminne. Den kan sedan kopplas upp till en dator och sjukhusens system. Det är inte lätt för en patient med återbesök efter ett halvår att berätta om hur han har mått, säger Sten-Magnus Aquilonius.
Arbetet i företaget har gått i vågor. Sören Nygren beskriver det som att man stötvis kunnat tillföra mer kapital, som ”skedmatning”. Intresset från investerare har inte alltid varit stort, och Sensidose har inte heller letat efter de stora summor som riskkapitalföretagen vill satsa. Bland de 49 aktieägarna finns förutom grundarna även privatpersoner samt Uppsala universitet Utveckling AB och Innovationsbron. – Har pengarna sinat har stoppsträckan varit kort, säger Sören Nygren.
Sammanlagt har cirka 20 miljoner kronor investerats i företaget. Bedömningen är att det behövs 20 miljoner kronor till för att lansera läkemedlet på den svenska marknaden. Då ska man veta att det är väldigt lite pengar i jämförelse med vad som ligger bakom de flesta registeransökningar av nya läkemedelsprodukter. Enligt Nygren och Aquilonius också bara en bråkdel av vad det hade kostat att utveckla produkten i ett stort läkemedelsföretag. Förklaringen är företagsmodellen, utan fasta kostnader, och att den meriterade styrelsen i stort sett har utfört sitt arbete utan ersättning.
Läkemedelsverkets beslut väntas komma i slutet av året. Då kan företaget börja ge vinst, är förhoppningen. För att nå en internationell marknad är det troligt att företaget senare säljs till en större aktör.
Litet företag siktar på stor medicin
Det lilla läkemedelsföretaget Sensidose i Uppsala slutspurtar för att efter många år av utvecklingsarbete få allt på plats med godkännande och tillverkning av ett nytt läkemedel.
Sensidose har under hela utvecklingsarbetet varit ett litet företag. Sten-Magnus Aquilonius är en av grundarna och styrelsemedlem, och Sören Nygren är inhyrd som vd.
Foto: Hans E Ericson
Sex miljoner drabbade i hela världen
Parkinsons sjukdom är en neurologisk sjukdom som drabbar framför allt äldre personer. Symtomen är skakningar, nedsatt rörlighet och stelhet.
I Sverige beräknas 22 000 personer har sjukdomen, och i hela världen cirka sex
miljoner, enligt Parkinsonförbundet.
Sensidose har låtit göra två kliniska
fas 1-studier av Levodose, där läkemedlet testats på en mindre grupp friska personer. Studierna har visat att Levodose ger en jämnare koncentration i blodet och ett snabbare upptag än ett jämförbart godkänt läkemedel.
Levodose består av substanserna
levodopa och karbidopa, som båda är
sedan tidigare godkända substanser för behandling av Parkinsons sjukdom.