Liten utdelning av projektpengar
Uppsala kommun lanserade förra året ett mångmiljonprojekt för att i samverkan med andra aktörer motverka olika former av utanförskap. Men trots att responsen varit stor har bara en liten del av projektpengarna hittills delats ut.
Ett särskilt projekt från Uppsala kommun för att bryta människors utanförskap sjösattes våren 2008 på initiativ av kommunalrådet Gustaf von Essen (KD).
Han har betraktat satsningen som en hjärtefråga och de avsatta medlen har kommit att kallas "von Essen-pengarna".
För syftet avsatte kommunfullmäktige 10 miljoner kronor per år under tre år, med början under fjolåret.
- Det här är ett försök att finna nya samarbetsformer mellan den kommunala verksamheten och det civila samhället, för att komma åt människor som lever i ett tydligt utanförskap. Det är inte lätt för föreningslivet att hitta samarbetspartners, samtidigt som kommunen måste bli bättre på att knyta an till det ideella arbetet, säger Gustaf von Essen.
Men sedan starten i fjol har bara cirka 7 miljoner kronor av de öronmärkta pengarna förbrukats, fördelat på 12 olika projektansökningar. Samtidigt har 33 ansökningar med äskningar på totalt 28 miljoner kommit in från olika håll. En del av ansökningarna har fått avslag, samtidigt som många är under utredning sedan länge eller ligger stilla i väntan på komplettering.
Idrottslivet och kyrkliga organisationer har varit särskilt aktiva med att söka bidrag. Det största bidraget som hittills betalats ut har gått till diakonistiftelsen Samariterhemmet och en satsning på ökad sysselsättning för hemlösa i Uppsala, vilket de fått 2, 1 miljoner kronor för.
Pingstkyrkan beviljades förra hösten 1,5 miljoner för att bedriva integrationsarbete bland romer, och Sirius Bandy fick något senare 1,2 miljoner till skridskoverksamhet för ungdomar i Nyby och Gränby.
Men flera större projektförslag har också fått avslag i kommunstyrelsen, senast en investering i Uppsala baskets regi för att skapa timvikariat åt arbetslösa ungdomar i Gottsunda och Valsätra. Arbetet har redan inletts med en försöksverksamhet under sommaren, vilket gett kortare vikariat åt ett 50-tal ungdomar.
Projektledarna Björn von Knorring och Per Walegren, som hade ansökt om cirka 2,1 miljoner för att genomföra idén, är kritiska till hur dialogen med kommunen sett ut.
- Vi fick först höra väldigt positiva signaler till projektet. Sedan kom beskedet om avslag utan någon motivering eller möjlighet att omformulera projektansökan så att vi kan fortsätta ge de här ungdomarna arbete, säger Björn von Knorring.
- Nu är risken tämligen uppenbar att allt går i stöpet, vilket sänder helt fel signaler till ungdomarna i det här området.
Men Gustaf von Essen menar att Uppsala baskets ansökan riskerade att komma i konflikt med det regelverk som upprättats. Han ser inte heller det samlade resultatet hittills som ett tecken på att utanförskapsprojektet misslyckats.
- Nej, det gör jag inte. En del av de ansökningar som kommit in har inte träffat målet för projektet. Meningen är att hitta former för samverkan mellan kommun och föreningsliv på lika villkor, inte att vi ska ge bidrag till en särskild föreningssatsning eller köpa en tjänst, säger Gustaf von Essen.
Har ni inte varit tillräckligt tydliga med projektets målsättningar?
- Det tar tid att få en sådan här satsning att fungera fullt ut. Det är helt nytt arbetssätt med nya perspektiv, och när vi började visste vi inte hur det här skulle arta sig. Vi har fått många frågor och har fått göra klart för andra parter vad våra mål har varit.
Utanförskapsprojektet löper fram tills årsskiftet 2010/11, då en samlad utvärdering av resultaten kommer att göras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!