Liten skillnad trots många kryss

Personrösterna till kommunfullmäktige är räknade. Linda Eskilsson (Mp) fick flest personröster men blir inte kommunalråd. Dima Sarsour (S) fick över 1 000 röster men ingen plats i kommunfullmäktige.

Personrösterna till kommunfullmäktige är röstade. Vallistorna står sig trots starkt väljarstöd på vissa håll.

Personrösterna till kommunfullmäktige är röstade. Vallistorna står sig trots starkt väljarstöd på vissa håll.

Foto: Sven-Olof Ahlgren, Johan NilsssonTT, Nina Leijonhufvud

Uppsala2018-09-20 17:00

Under torsdagen stod det klart vilka politiska representanter som får en plats i kommunfullmäktige under kommande mandatperiod i Uppsala. Överlag bidrog rösterna på enskilda politiker, personkryssen, till få förändringar rörande kommunfullmäktigeposterna. De representanter som stod högst på partiets valsedel tilldelas även en plats i kommunfullmäktige. Ett fåtal fall står dock ut.

Miljöpartiet har under rådande mandatperiod haft två kommunalråd i Uppsala kommun. Till nästa mandatperiod kan de få nöja sig med ett kommunalråd. Linda Eskilsson, Miljöpartiets andranamn, fick med sina 551 personkryss fler röster än partiets nuvarande kommunalråd Rickard Malmström. Hon har dock inga ambitioner att ta över kommunalrådsrollen från sin partikamrat.

– Inför valet bestämde vi inom partiet att den som är listetta är den som kommer bli vårt kommunalråd, alltså Rickard Malmström. Men Rickard och jag har drivit valrörelsen med budskapet att det blir ett delat ledarskap mellan han och mig – på samma sätt som vi har två språkrör på riksnivå, säger Linda Eskilsson.

Tror du att de som röstade på dig är förstående över att du inte blir kommunalråd trots att du har fått flest röster?

– Ja, vi har varit väldigt tydliga kring detta, speciellt till våra medlemmar.

Dima Sarsour stod på plats 28 på Socialdemokraternas vallista till kommunfullmäktige, men fick näst flest personkryss efter partiets förstanamn Erik Pelling. Totalt fick hon 1 124 personröster. Det räcker dock inte till en ordinarie plats i kommunfullmäktige då hon inte når upp till femprocentsspärren. Utöver Erik Pelling får tjugo av Dima Sarsours partikamrater plats i kommunfullmäktige. Kommunalrådet Caroline Hoffstedt fick tredje mest personkryss, dock drygt 300 färre än Dima Sarsour.

– Jag har inte hunnit reflektera över femprocentsspärren och vad detta innebär för mig. Spärren finns av en anledning och frågan handlar i grunden om var man drar gränsen för legitimitet, säger Dima Sarsour som i dag är ersättare i kommunfullmäktige.

Hon har inte bedrivit någon personvalskampanj och är därför förvånad över stödet som hon tror kommer från att hon under många år har arbetat inom olika områden inom civilsamhället.

– Jag har endast kampanjat för partiet och inte för mig själv, även om partiets frågor även är mina egna, säger Dima Sarsour och tillägger:

– Nu är det upp till mig att förvalta det förtroende som har givits mig och hitta ett forum för att göra det.

Läs mer: Uppsalapolitikerna som tar plats i riksdagen

adam.sjoborg@unt.se

Fakta

Så fördelas mandaten i kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige består av 81 mandat som fördelas mellan partierna baserat på kommunvalet. Mandaten ges normalt till de översta namnen på partiets valsedel. En kandidat kan även bli personvald om hen får minst fem procent av partiets röster och partiet har ett mandat som kandidaten kan ta i anspråk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!