Liten risk för nya tsunamivågor

Efterskalvsserien som följer den stora jordbävning som orsakat katastrof i Asien verkar normal och än så länge tyder ingenting på att nya tsunamivågor är att vänta. Men risken kan ändå inte uteslutas, menar Reynir Bödvarsson seismolog vid Geovetenskapliga institutionen på Uppsala universitet.

Uppsala2004-12-30 14:01
Sedan det första stora skalvet har cirka 50 efterskalv kommit. Utvecklingen verkar följa den normala trenden — efter några tidiga efterskalv som var relativt stora blir skalven nu mindre och mindre.
— Förutom det första stora efterskalvet som mätte 7,0 på Richterskalan har det varit ganska lugnt, säger Reynir Bödvarsson.
I går uppstod rykten om att nya jättevågor var att vänta, något som senare visade sig vara falskt alarm. Ryktena utlöstes troligtvis av ett troligtvis ett skalv strax norr om ursprungsskalvet som mätte 5,3 på Richterskalan.
— Jag kan inte förstå hur ryktet har upp kommit. 5,3 är för lite för att generera tsunamivågor, säger Reynir Bödvarsson.

Kan inte uteslutas
Däremot kan det inte uteslutas att det framöver kan komma ett efterskalv som är tillräckligt stort för att orsaka tsunamivågor. Reynir Bödvarsson menar att sannolikheten för att det skulle ske är liten, men att det inte går att utesluta helt.
— Det finns utrymme i efterskalvsserien för fler stora skalv, särskilt eftersom den första jordbävningen var så stor.
Hur länge som Asiens befolkning ska behöva oroa sig för eventuella efterföljande tsunamivågor går inte att säga.
— Man kan inte sätta någon tidsgräns för när risken för nya vågor går ner till noll, men allt eftersom tiden går så minskar sannolikheten, säger Reynir Bödvarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om