Liten grupp utsätts för många brott

För 20 år sedan kunde kriminologen Leif G W Persson visa att en liten grupp gärningsmän svarade för en stor andel av brottsligheten. I dag visar studier att samma förhållande gäller omvänt för brottsoffer. En liten grupp utsätts för oproportionerligt många brott.

Uppsala2005-04-10 00:00
Det berättar Magnus Lindgren, chef för Brottsofferenheten vid Polismyndigheten i Uppsala län. Uppsala är först i landet med att omsätta denna kunskap i praktiken. Vad man satsar på är en kombination av brottsofferstödjande och brottsförebyggande verksamhet - en helhetsbild, beskriver han.
- Samma sak är på gång lite överallt i landet, men vi i Uppsala har gått i bräschen för utvecklingen i landet.

Gäller alla brott
Bakgrunden är en undersökning med 24 000 intervjuade brottsoffer, som avslöjade ett häpnadsväckande fenomen.
— Offerundersökningen visade paradoxalt nog att hälften av alla brotten drabbade fem procent av offren. Det verkar finnas en förhållandevis liten grupp personer som råkar ut för en oproportionerlig andel brott.
Än märkligare är att det faktum att förhållandet är detsamma oavsett vilken typ av brott det gäller.
- Det gäller inte enbart våldsbrott, utan allt från inbrott i hus, lägenheter och butiker till bilrelaterade brott uppvisar samma mönster.
Har en skola, villa, butik eller lägenhet utsatts för inbrott är risken att det händer igen "förhöjd", säger Magnus Lindgren, och förklarar varför.
- När en inbrottstjuv rekognoserar delar han in objekten i två kategorier: eventuellt möjliga eller troligen omöjliga. Han väljer och spanar på ett som är eventuellt möjligt och slår till där.
Därefter väntar han en tid tills tills husfolket ersatt det stulna. Då slår han till igen.
- Huset ingår nu i en tredje kategori som ett fullt möjligt objekt, eftersom han kan lokalerna, larmet och grannskapet.
- Och den som har stulit datorer i skolor behöver bara kolla kontainrarna på skolgårdarna för att se om några nya hunnit köpas in. Då är det dags för nästa inbrott.

Risk avtar med tiden
Andra studier visar risken att utsättas för brott förändras över tid. Risken är störst under en tid omedelbart efter brottet, och det handlar om allt från misshandel till rasistiska brott.
- När det gäller bostadsinbrott är risken att utsättas igen tolv gånger större den första månaden, men den avtar med tiden.
Vad gäller mäns våld mot kvinnor är risken att de slår igen särskilt stor den första veckan efter misshandeln.
Magnus Lindgren understryker att inte många brott rymmer så mycket kunskap som just våld mot kvinnor.
— Både offer och gärningsman och brottsplats är kända, vi känner till omständigheter som att barn bevittnar det som sker - och vi vet alltså också när risken för en upprepning är som störst.

Utsatta grupper, misshandelsbrott

- Personer som själva begår brott, marginaliserade grupper som missbrukare och hemlösa
- Unga män, misshandelsbrott som oftast kan relateras till alkohol och krogmiljöer
— Kvinnor som misshandlas av en bekant gärningsman. 13-20 kvinnar dödas varje år. Antalet dödade kvinnor är detsamma, år efter år
— Människor som genom sitt yrke löper risker att utsättas för brott, till exempel poliser, väktare och folk inom hälso-, sjukvård och mentalvård


Fotnot: I Uppsala län begicks under 2004 cirka 500 villainbrott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om