Liten försäljning av miljöbilar i Uppsala

Intresset för att använda biogas som drivmedel skulle vara betydligt större om det fanns fler pumpar i Uppsala. Det menar Mattias Goldmann på Gröna Bilister och flera bilhandlare i Uppsala som UNT talat med. Vid årsskiftet lämnar kommunen över distributionen av biogas till bensinmackarna.

Uppsalas enda biogaspump försvinner vid årsskiftet då gasleverantören Aga tar över biogasdistributionen i Uppsala med kommunen som leverantör.

Uppsalas enda biogaspump försvinner vid årsskiftet då gasleverantören Aga tar över biogasdistributionen i Uppsala med kommunen som leverantör.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-06-27 00:01
Det är inte särskilt mycket trafik vid biogaspumpen intill Gamla Uppsala Buss på torsdagsförmiddagen. Eller rättare sagt, ingen trafik alls. Uppsalas enda biogaspump har funnits i många år. Men få privata bilister använder den. Av Uppsalas alla miljöbilar drivs cirka fem procent av biogas.
- Att det krävs ett speciellt tankkort man måste ansöka om hos kommunen, gör det hela besvärligt och då väljer folk bort biogas som bränsle. Det är synd eftersom det är ett bra alternativt när man ska köpa ny bil, säger Mattias Goldmann på Gröna Bilister.

Upplands Motor i Uppsala sålde biogasdrivna bilar fram till 2006.
- Det var för dåligt med tankställen för att folk skulle köpa sådana bilar. Men skulle det finnas fler tankställen tror jag att intresset för biogas skulle öka nästan lika mycket som det gjort för etanolen, säger Janis Zarins, försäljningschef på Upplands motor.

Fiat är ett bilmärke som fortfarande tillverkar flera biogasdrivna bilmodeller. Men intresset för dem är svagt.
- Vi har två typer av personbilar som drivs av biogas, men eftersom möjligheterna att tanka är små, säljer vi väldigt få. Jag tror inte heller att det är så många som vet om att de finns, säger Jesper Bjarnhagen, vd på S:t Olof Bil i Uppsala.

Uppsala kommun har avsagt sig uppgiften som distributör av biogas och kommer i stället att leverera gasen till de två stationer som gasleverantören Aga planerar att öppna. Den första redan vid årsskiftet.
- Vi vet att servicen för dem som kör biogasdrivna bilar inte har varit optimal. Nu undersöker vi möjligheterna att dra en gasledning från reningsverket till den station Aga planerar att bygga. Vi hoppas vara klara vid årsskiftet, säger Niklas Leksell, utredningsansvarig på VA- och avfallskontoret i Uppsala kommun.

Varför det inte funnits fler tankställen tidigare beror enligt Niklas Leksell på att efterfrågan varit dålig.
Mattias Goldmann menar dock att den låga efterfrågan beror på utbudet.
- Är tankställena för få, är det svårt att få fart på försäljningen och intresset för miljövänligare bilar sjunker, vilket också syns i statistiken över miljöbilsanvändandet i Uppsala, säger han.

Antalet miljöbilar i Uppsala ligger under rikssnittet jämfört med övriga Sverige. Hittills i år är endast 22 procent av de nyregistrerade bilarna miljöbilar. I exempelvis Trollhättan är samma andel 52 procent, i Göteborg 40 procent och i Linköping 33 procent.
- Många kommuner ställer krav på åkeriägarna att de ska köra miljövänligt, det gör inte Uppsalakommun.
- Det är en kostnadsfråga. Vi följer andra direktiv. Till exempel är ett av våra krav att färdtjänstbilarna inte får vara äldre än maximalt fem år, säger Lena Lantz, chef för gatu- och trafikkontoret i Uppsala kommun.
FAKTA

Biogas

Biogas är ett förnybart drivmedel som framställs genom rötning av slam från reningsverk, avfall från livsmedelsindustri eller sorterat hushållsavfall. Slam är för närvarande den vanligaste råvaran till biogas som fordonsbränsle men även spannmål och vallgrödor används som råvaror. Biogas som fordonsbränsle renas och uppgraderas så att det består till cirka 97 procent av metan och resten koldioxid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om