Liten andel invandrare bland nyföretagare
15 procent av nyföretagarna i länet är invandrare. Det är lägre än genomsnittet i riket och en överraskande låg siffra anser Roine Skälstad på Nyföretagarcentrum i Uppsala.
Edmond Boghazian tog över Fyris tobak i våras och tycker att det gått bra hittills.
Foto: Pär Fredin
Roine Skälstad, chef på Nyföretagarcentrum i Uppsala är förvånad över statistiken.
— Jag är tveksam till den siffran. Det låter lågt om man jämför med oss, säger Roine Skälstad.
Till Nyföretagarcentrum söker sig personer som vill ha rådgivning för att starta eget. Mer än var femte besökare har utländsk bakgrund. Att starta ett eget företag kan vara en väg in på den svenska arbetsmarknaden för många invandrare menar Roine Skälstad.
— En hel del som kommer hit är välutbildade men de får inte något jobb i förhållande till sin utbildning. Då är ju starta eget företag en möjlighet.
I våras tog Edmond Boghazian över anrika Fyris Tobak vid Fyristorg. Han är armenier med rötter i Iran och kom till Sverige 1994. Efter åtta år som optiker blev han uppsagd på grund av arbetsbrist. Att starta eget företag har varit en ny erfarenhet för honom.
— Allt är nytt för mig. Det är svårt att hinna med allt pappersarbete. Men jag börjar sakta, sakta hitta mina rutiner, säger Edmond Boghazian.
Han har själv inte upplevt några svårigheter att öppna eget som invandrare.
— Men jag har varit ute i arbetslivet. Och tack och lov har jag fått hjälp från bekanta. Trygghetsrådet och Nyföretagarcentrum har också hjälpt till. De invandrare som inte har den hjälpen eller arbetslivserfarenheten har det nog svårare, säger Edmond Boghozian.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!