Det visar forskare vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet i en studie, som publiceras i den välrenommerade facktidskriften Circulation.
– Våra resultat talar för att måttlig alkoholkonsumtion i form av framför allt vin eller öl faktiskt har en skyddande effekt mot utvecklingen av pulsåderbråck i buken, säger Martin Björck, professor i kärlkirurgi vid Uppsala universitet.
Studien omfattar drygt 80 000 medelålders kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län, som i slutet av 1990-talet besvarade en omfattande hälsoenkät med ett stort antal frågor om deras mat- och dryckesvanor.
Under de i genomsnitt 14 år som deltagarna har följts upp sedan dess vårdades 1214 av dem för pulsåderbråck i buken. 238 av pulsåderbråcken upptäcktes först efter det att blodkärlsväggen hade brustit och orsakat en livshotande blödning.
När forskarna närmare granskade vilka som hade drabbats upptäckte de att bråck på stora kroppspulsådern var betydligt vanligare bland deltagarna som sällan eller aldrig drack alkohol jämfört med bland deltagarna som drack måttliga mängder alkohol.
I siffror innebär det att en konsumtion motsvarande mängden alkohol i fem glas vin i veckan för kvinnor och 10 glas vin i veckan för män var förknippad med 20 procent lägre risk för pulsåderbråck i buken jämfört med en alkoholkonsumtion motsvarande högst ett glas vin i veckan.
Studien kan inte besvara frågan om varför en måttlig konsumtion av drycker som innehåller ett så potentiellt farligt ämne som alkohol skulle kunna motverka pulsåderbråck i buken.
– Det ligger dock i linje med andra studier som visat att måttliga mängder alkohol motverkar höga blodfetter och inflammation, som båda kan bidra till uppkomsten av pulsåderbråck i buken. Vin och öl innehåller även andra ämnen som motverkar så kallad oxidativ stress, säger Martin Björck.
Andelen storkonsumenter av alkohol i studien var för låg för att kunna beräkna hur ett regelbundet högt intag av alkohol påverkar risken för pulsåderbråck i buken. Det är dock väl känt att större mängder alkohol har mängder av negativa hälsoeffekter och förkortar livet.
En stor del av Sveriges befolkning riskerar att utveckla ett alkoholberoende, i synnerhet om de börjat dricka i unga år och har släktingar med alkoholproblem. Så finns det någon anledning att rekommendera kvinnor och män som sällan eller aldrig dricker alkohol att av hälsoskäl börja dricka några glas vin eller öl i veckan?
– Det finns inget enkelt svar på denna fråga. En måttlig alkoholkonsumtion verkar minska risken för flera hjärt-kärlsjukdomar bland medelålders och äldre individer. Men då får man inte dricka mer alkohol än motsvande fem glas vin i veckan för kvinnor och tio glas för män. Dricker man mer än så överväger nackdelarna med att dricka alkohol även för äldre personer, säger Martin Björck.