Litar på barnflickans uppgifter
Kammaråklagare Elin Blank fäster tilltro till barnflickans uppgifter om att pastorn påverkat henne till mord. Hans motiv ska ha varit att han ville gifta om sig.- Inom församlingen får man inte skilja sig. Därför lät han döda hustrun, säger Blank.
Foto: Magnus Eriksson
Pastorn åtalas även för anstiftan till försök till mord på Alexandra Fossmo och grannen Daniel Linde. Barnflickan åtalas för försök till mord på Alexandra Fossmo och Daniel Linde.
Pastorn nekar till alla anklagelser. Barnflickan erkänner åtalspunkterna.
Det är en diger lista över telefonsamtal och sms mellan pastorn och barnflickan som utgör den främsta tekniska bevisningen för mordet på pastorns andra hustru. I övrigt utgörs bevisningen av barnflickans egna uppgifter som anses besvärande för pastorn.
Motivet till mordet på Alexandra Fossmo är fortfarande inte helt klart. Men det har gjorts gällande att pastorn tröttnat på sin hustru och ville gifta om sig med grannfrun. Det är för övrigt samma grannfru som han under en tid haft ett sexuellt förhållande med.
- Inom församlingen får man inte skilja sig. Därför lät han döda sin hustru, säger kammaråklagare Elin Blank som kommer att yrka på livstids fängelse för mord och anstiftan till försök till mord.
Mordet har föregåtts av en mängd sms mellan pastorn och barnflickan. Inget av meddelandena innehåller uttryckliga ord eller befallningar att barnflickan skulle döda Alexandra Fossmo. Däremot finns mängder med bibliska citat som kan tolkas på olika sätt. Men åklagarna Elin Blank och Anne Sjöblom hävdar att meddelandena bara kan tolkas på ett sätt - att uppmana till mord. Barnflickan har känt sig manipulerad att utföra mordet, samtidigt skulle hon, enligt pastorn, komma "närmare Gud".
- Barnflickans uppgifter är trovärdiga. Det är viktigt när rätten ska ta ställning i målet, säger Elin Blank.
En tidigare undersökning har visat att barnflickan lider av en psykisk störning. Åklagarna anser dock inte att det påverkar hennes trovärdighet.
Enligt åklagarna är det teknisk bevisning som binder pastorn vid mordet på den första hustrun i januari 1999. Åklagarna stöder sig bland annat på experter som intygar att den skada som Heléne Fossmo ådrog sig inte är möjligt vid ett fall i ett badkar.
Elin Blank vill inte värdera bevisningen i sin helhet mot pastorn. Bevisningen anses ändå tillräckligt stark för att väcka åtal.
Utredningen beträffande den första hustruns död lades snabbt ned av polis och åklagare.
- Då fanns ingenting som pekade på mord. Det var först när pastorns andra hustru mördades som vi tog upp ärendet igen, säger Bertil Olsson, chef för polisens tekniska rotel.
Det var ingen polis på plats hos familjen Fossmo förrän tre dagar efter hennes död eftersom det uppfattades som en drunkningsolycka.
- I och för sig sa rättsläkaren vid något tillfälle att det såg ut som någon hade slagit henne med en hammare, men ärendet skrevs av som ett olycksfall. Jag vet inte, men kanske resonerande man som så att det handlade om en pastorsfamilj och där händer inte sådana saker. Så här efteråt kan man tycka att det borde ha funnits mer ingående kontakter mellan polis, åklagare och rättsläkare i fallet, säger Bertil Olsson.
Han tycker inte Knutbyutredningen varit svårare än andra utredningar. Och det tycker inte heller spaningsledaren Kenneth Ågren.
- Den enorma uppmärksamheten i massmedierna har varit värst. Det har förekommit påståenden som i vissa lägen försvårat utredningen.
Enligt såväl åklagare som polis tog utredningen ett stort steg framåt när församlingen i Knutby fick klart för sig att deras pastor hade sexuella relationer utanför äktenskapet. Det innebar att församlingens inställning till pastorn modifierades. Församlingen tog nu avstånd från pastorn. Flera församlingsmedlemmar tog också självmant kontakt med polisen för att ge sin respektive bild av pastorn
Är pastorn skyldig till mord och anstiftan till försök till mord?
- Jag har min åsikt och den håller jag för mig själv. Åklagarna har valt att åtala, säger spaningsledare Kenneth Ågren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!