”Lita på lärarnas förmåga”

För många lärare i grundskolan har utökningen av antalet nationella prov blivit en tung börda. Lärarförbundet hör till dem som varit starkt kritiska.

Louise Plobeck, ordförande Lärarförbundets lokalavdelning i Uppsala.

Louise Plobeck, ordförande Lärarförbundets lokalavdelning i Uppsala.

Foto: Lotta Lille

Uppsala2015-03-13 10:00

Lärarförbundet har bland annat agerat tillsammans med Svea, Sveriges Elevråd, för att minska antalet nationella prov, och hävdat att förutom stress för eleverna och hög arbetsbelastning för lärarna, så tar de nationella proven bort oproportionerligt mycket tid för att lära nytt.

Svea och Lärarförbundet har gemensamt krävt att proven i SO och NO ska bli frivilliga i både årskurs 6 och i årskurs 9.

Vid lokalavdelningen i Uppsala är ordförande Louise Plobeck nöjd med att åtminstone proven i årskurs 6 nu blivit frivilliga.

– Det är viktigt att komma ihåg att proven som sådana ger bra kunskapskontroller för eleverna, och också är bra likriktare för oss lärare eftersom de anger vad Skolverket anser att eleverna ska kunna, så proven i sig är bra.

– Men den tid de tar från undervisning är inte rimlig. Digitala prov och digital rättning skulle kunna vara en lösning om man vill behålla dem, men då blir det svårt att bedöma komplexa kunskapsmål som analysförmåga, och förmåga att värdera och reflektera.

För Louise Plobeck har också den ökande mängden nationella prov en annan sida:

– I Finland har man inga nationella prov alls, där har man full tilltro till lärarnas förmåga att bedöma elevernas kunskaper. De har goda resultat i sina skolor, och jag har inte hört någon antyda att det skulle vara någon form av glädjebetyg. Även om Pisa-undersökningarna i viss mån kritiserats, så kan man inte bortse från de resultat som de visat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om