Lampan är släckt sedan länge men därinne ligger nioåringen och skruvar på sig. Med oroligt ansikte står hon så i dörröppningen igen. Det går faktiskt inte att sova, helt omöjligt är det. Du blir irriterad, känner att det får vara nog, nu måste hon sova, för sin egen skull och för din. Ni måste ha lugn och ro! Plötsligt står ni där och skriker på varandra och det dröjer ännu längre tills hon somnar in. Nästa dag sitter hon och nickar till i skolbänken.
– Det är väldigt lätt hänt att man som förälder pressar på och förstärker oron. Man blir upptagen av att barnet måste sova si och så många timmar, men det gör bara barnet mer oroligt, säger Liv Svirsky, psykolog med lång erfarenhet av att jobba med barn och unga med sömnproblem.
Att inte kunna somna på kvällen är vanligt hos lite större barn. Det är först i skolåldern man brukar prata om att barn har problem med sömnen. Innan dess kan man ha oregelbundna sovmönster utan att det behöver vara bekymmersamt. Ett problem blir det egentligen först när man är tillräckligt stor för att själv uppleva att man inte kan somna, och mår dåligt av det, menar menar Liv Svirsky.
– Man känner att man är trött på dagen och kan bli rädd att man inte ska orka med någonting för att man aldrig somnar, det blir nästan som en sorts vuxen oro. Men sömnproblem av den typen är lätta att komma till rätta med.
Liv Svirsky menar att det handlar om att hitta orsaken till att det är svårt att sova. Ofta är det så lätt som att barnet inte är tillräckligt trött vid läggdags, och så skapas en ond spiral av oro hos barn och föräldrar.
– När barnet inte somnar tänker många föräldrar att barnet behöver gå och lägga sig ännu tidigare för att komma till ro i tid. Men det är oftast inte lösningen, säger Liv Svirsky.
I stället ska man låta sömnen komma när den kommer. På samma sätt som en vuxen lägger sig när hon känner sig trött, och inte följer ett visst klockslag varje kväll, kan barn ofta avgöra själva när de är tillräckligt trötta. Låt barnet göra sig i ordning för natten ungefär samma tid varje kväll, och sedan göra en lugn aktivitet. Kanske rita eller läsa inne på sitt rum. När man är trött testar man att lägga sig, och om man inte somnar inom en viss tid så går man upp igen.
– Det blir mycket mindre press då. Många som släcker och sedan ligger och skruvar på sig får panik när det inte funkar att sova, och oro leder ju inte till sömn.
På sommarhalvåret har vi dessutom något annat att tacklas med - det efterlängtade ljuset. Det är inte helt lätt att få kroppen att fatta att det är dags att sova när det fortfarande är nästan lika ljust som mitt på dagen utanför fönstret.
– Det påverkar alla. Vi vuxna vet ju att vi måste gå och lägga oss ändå, men barn har svårare med det. Försök hitta en bra kvällsritual och mörklägg ordentligt.(TT)