Studenter gör klimatranking för generation Greta

Klimatstudenterna har granskat hur klimatsmarta landets högskolor och universitet är när det kommer till att minska utsläpp. SLU fick en topplacering medan Uppsala universitet inte ens är med på listan.

Felicia Olsson och Leonie Tidlund har lagt ner en massa tid på att sammanställa sin klimatranking av landets universitet och högskolor. Nästa år ska de göra en ny ranking.

Felicia Olsson och Leonie Tidlund har lagt ner en massa tid på att sammanställa sin klimatranking av landets universitet och högskolor. Nästa år ska de göra en ny ranking.

Foto: Lotta Frithiof

Uppsala2020-11-09 20:00

– Vi har gjort rankingen för att vägleda blivande studenter när de ska välja vilka högskolor och universitet de ska söka till. Klimatambitioner kommer att spela stor roll för generation Greta, säger Leonie Tidlund från föreningen Klimatstudenterna. 

Målet för Klimatstudenterna är att få ner utsläppen av växthusgaser från landets universitet och högskolor. 

– Om inte ens universiteten och högskolorna tar sin egen klimatforskning på allvar, vilka i samhället kan då förväntas göra det? Lärosätena måste agera utifrån den forskning om klimatet som de själva producerar, säger Felicia Olsson.  

Leonie och Felicia har båda pluggat agronomutbildningen med inriktning landsbygdsutveckling i Uppsala. Ihop med studenten Kalle Florén har de nu rankat landets lärosäten. Klimatstudenterna startades på SLU i Uppsala och har sedan utökats med studenter från en massa andra universitet– och högskoleorter. 

Vad i resultatet har förvånat er? 

– Konstigt nog hade inget av högskolorna eller universiteten koll på hur stora deras totala utsläpp var. Men det går att ta reda på. Vi känner till ett universitet i Norge som har gjort ett verktyg för den typen av beräkning, säger Felicia Olsson. 

Till en början hade Klimatstudenterna tänkt bygga sin granskning på varje lärosätes totala utsläpp men de fick tänka om. Efter möten med Naturvårdsverket och forskare valde de fyra nya områden: 

* Utsläpp från flygresor.

* Minskning av utsläpp från flygresor.

* Mål och handlingsplaner för utsläppsminskningar.  

* Hur noggrant respektive lärosäte mätte sina utsläpp. 

Frågeformulär skickades ut till landets universitet och högskolor som fick två månader på sig att svara. Av 40 lärosäten var det 16 som svarade. 

– De 16 är värda en stor eloge oavsett var de hamnade i rankingen. Det var en omfattande enkät. Vi vill inte skamma någon utan hoppas att fler vill vara med nästa år, säger Felicia Olsson. 

Inget lärosäte fick högsta poäng som var 100. På första plats hamnade högskolan i Borås på 67 poäng.

– De hade ambitiösa mål för få bort användandet av fossila bränslen. Men viktigast var att de hade bra poäng i alla kategorier, säger Leonie Tidlund.  

På andra plats kom SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.  

– De fick mycket poäng för en rejäl minskning av sina flygresor och för ganska skarpa mål för sina utsläppsminskningar, säger Felicia Olsson.

De anser att det finns mycket mer som universiteten kan göra. Fortfarande är det så att ett stort antal lärosäten inte har ett enda mål om att minska sina utsläpp.  

– Vi har fått höra av forskare att de förväntas leva som om de vore klimatförnekare och att de vill ha hjälp från sina studenter för att kunna ställa krav uppåt mot sin ledning, säger Leonie Tidlund.  

Anledningen till att Uppsala universitet inte är med på rankingen är att man inte har svarat på enkäten. 

– Den kom till oss mitt i semestertider och skulle vara ifylld till 31 juli. Ofta tar sådana ganska mycket tid att fylla i. Vi måste prioritera bland de många undersökningar och enkäter som vi får, säger Karolina Kjellberg som är miljöchef på Uppsala universitet.  

Om ni får en liknande enkät nästa år och inte under semestern kommer ni att svara då? 

– Det hoppas jag verkligen. Men själva beslutet tas ofta högre upp, säger Karolina Kjellberg.   

Rankinglistan

16 av landets 40-tal lärosäten har svarat på undersökningen. Fyra områden har poängsatts. Så här blev resultatet: 

1.  Högskolan i Borås

2. SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) 

3. Chalmers

4. Högskolan i Dalarna

5. Kungliga Musikhögskolan 

6. Kungliga Tekniska högskolan  

7. Malmö universitet

8. Lunds universitet

9. Stockholms universitet

10. Linnéuniversitet

11. Göteborgs universitet

12. Linköpings universitet

13. Mittuniversitetet

14. Högskolan Väst

15. Umeå universitet

16. Högskolan Kristianstad 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!