Birgitta Kjörling, 86, blev nyligen uppringd av en man som sade sig vara polis. Han uppgav att de samlade in värdesaker från boende i området för att förhindra inbrott. Mannen bad Birgitta att stoppa sina värdesaker i en plastpåse och lägga ut den i brevlådan, så att polisen skulle kunna komma förbi och hämta upp den. När Birgitta ifrågasatte mannen blev hon anklagad för att vara otacksam. Det berättar hennes barnbarn Linn Winberg, 37.
– Han svarade "så det är tacken för att vi vill hjälpa er i Storvreta". Mormor har alltid varit godtrogen och nu när virrigheten slagit till på äldre dagar har det förstärkts. När han ljög om att han redan varit i kontakt med mig och min mamma gjorde hon som han ville, berättar Linn.
Linn Winberg och hennes mamma förstod direkt att Birgitta hade blivit utsatt för ett bedrägeri när hon ringde för att berätta om vad som hänt. När de kom hem till Birgitta var påsen, som innehöll en guldklocka, 1800 kronor i kontanter, ett par smycken och Birgittas vigselring, försvunnen från brevlådan.
– Mormor var helt förstörd. Hon och morfar hade inbrott när han fortfarande var i livet och då försvann flera smycken. Man känner sig helt tom nu när allt är borta, säger Linn Winberg.
Enligt Linn trodde Birgitta att mannen hade talat sanning ända till den riktiga polisen kom och förklarade för henne att de aldrig skulle ringa och be om att ta hennes smycken i förvar.
Men Birgitta Kjörling är inte ensam. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) ökar så kallade befogenhetsbedrägerier riktade mot äldre och personer med funktionsnedsättning i polisregion Mitt. Under de två första kvartalen i år har 192 brott anmälts, att jämföra med fjolårets 148 anmälda brott under samma tidsperiod.
Befogenhetsbedrägeri innebär att bedragaren ringer upp det tilltänkta offret och försöker lura sig till ekonomisk vinning genom att manipulera och utnyttja människors tilltro till auktoriteter, i detta fall polisen.
Efter att Linn Winberg varnade om händelsen i en lokal Facebook-grupp hörde flera andra av sig till henne och vittnade om liknande samtal. Men ingen hade gjort mer än att bara lägga på luren igen. Nu uppmanar Linn alla som tar emot misstänksamma samtal att ringa polisen och att varna andra.
– Man måste ringa och tipsa polisen om man får ett konstigt samtal och inte bara tänka "vilka idioter" och slänga på luren. Ju fler tips polisen får, desto mer kan de göra åt det.