Linnéskolan - plantskola för företagare

Den 15-åring i Uppsala som drömmer om att bli egen företagare väljer Linnéskolan, vars unga företag vunnit allt som går att vinna. UNT försökte ta reda på varför och hittade en engagerad lärare och en före detta elev som hjälpte eleverna med företagandet.

Alexander Brännkärr har själv varit UF-företagare på Linnéskolan. Nu kommer han till skolan som rådgivare och förebild för dagens elever, till exempel Jessica Jansson.

Alexander Brännkärr har själv varit UF-företagare på Linnéskolan. Nu kommer han till skolan som rådgivare och förebild för dagens elever, till exempel Jessica Jansson.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-05-23 00:01
Läraren heter Berit Bergström, ekonomilärare och själv tyngd av utmärkelser. I fjol utsågs hon till Årets mentor i Uppsala län just för sin förmåga att göra elever till lyckade företagare. Hon har siffror på att Linnéskolan är bäst på Ung Företagsamhet.
- Vi har sju procent av alla UF-företag i Uppland, men har vunnit 80 procent av alla utmärkelser, säger hon och låter siffrorna tala för sig själva.
- Vi var först med företagarprofil på vår utbildning, 1998, och har sedan dess legat före de övriga med våra idéer.
Företagarprogrammet är det största på skolan, med två klasser i varje årskull. Det är först i årskurs tre som eleverna driver sina UF-företag men entreprenörsandan finns där från dag 1 det första året.

- Här är företagandet i fokus och genomsyrar hela utbildningen, i alla ämnen. Jag tror att man på en del skolor kan uppleva att profilklasser är som vilken klass som helst, med lite profilämne ovanpå. Här är det tvärtom, det sitter i väggarna, säger den före detta eleven Alexander Brännkärr.
Han har själv drivit UF-företag på Linnéskolan. Numera är han konsult inom marknadsföring och har sin gamla skola som kund. Förutom rådgivning till UF-företag har han bland annat varit med och startat en "börs" på skolan. Eleverna köper aktier i UF-företagen och lärarna sätter kurserna.

Ett problem med börshandeln var att det snart blev rally, alla ville köpa aktier i UF Erase, företaget som tog storslam lokalt och också kammade hem SM-guldet för bästa affärsplan.
Egentligen ska väl UF-företagandet vara ett sätt att få misslyckas innan man tar steget ut i verkligheten. Samtidigt kan man inte hindra att en del lyckas redan på första försöket. Som Erase, fem elever som tidigt enades kring samma mål.
- Vi ville hitta något i vardagen, en ny produkt men något som alla behöver, säger Jessica Jansson, vd för UF Erase.

Valet föll på det mest vardagliga en skolelev kan tänka sig, en lärare framme vid tavlan.
- Vi tyckte synd om dem, att de alltid skulle stryka bort tusch med fingrarna när de skrev fel, säger Jessica Jansson.
Steget från idé till handling var kort. Såga, hamra och tillverka en tavelpenna med sudd baktill. Sälja till den egna skolan, tillverka fler och sälja till andra, Katedralskolan, Fyris. Kontakt med företag, Hallstahammar Plast AB. Prototyp. Mönsterskydda produkten. Kontrakt med företaget om större serie, 10 000 pennor. Affärsplan. SM-vinst. Och så plötsligt: studentskiva och snart examensdag.
- Det blir lite tomt nu, säger Jessica Jansson, som i höst ska plugga vidare.

Snart har UF Erase bolagsstämma och bestämmer hur de ska gå vidare. Kanske några av de fem bildar ett handelsbolag.
- Nu ska vi göra lite olika saker ett tag. Men en fortsättning är definitivt möjlig i framtiden, säger Jessica Jansson.
Nu lämnar hon över till en ny kull, med nya framgångssagor, nya vinster. Läraren Berit Bergström är viss att hon får se dem igen. Som rådgivare på skolan, som kända företagare ute i landet eller när de vinner nya priser för något hon varit med om att lägga grunden till.
- Vi har haft två Anders Wall-stipendiater på skolan, Therése Gunnarsson och Fredrik Hjort.

Visserligen är UF-företagandet en tävling, men Berit Bergström hoppas på konkurrens från fler gymnasieskolor framöver.
- Vi delar med oss och är öppna med hur vi jobbar. Det vore bara bra om fler följde efter, säger hon.
FAKTA
Ung Företagsamhet
Ung Företagsamhet startade 1980 och involverar i dag 500 gymnasieskolor över hela landet. I år drivs sammanlagt 4 600 UF-företag av 15 700 ungdomar. 1 800 lärare och 5 200 rådgivare från näringslivet deltar också i verksamheten.
Ung Företagsamhet är en ideell, obunden organisation med syfte att stimulera ungdomars kreativitet och att få fler företag.
Varje år hålls regionala och nationella tävlingar mellan UF-företagen. SM-vinnarna får sina priser på den stora Våga vara egenmässan i Stockholm.

Källa: Ung Företagsamhets hemsida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om