Linnéskolan hotas åter av nedläggning
Linnéskolan i Uppsala läggs ned. Det föreslår den lokalutredning som alliansen i Uppsala beställt. Ett alternativ är att lägga ned delar av Katedral- eller Celsiusskolan. Men det är bara början. Totalt ska 2800 elevplatser bort de kommande åren.
Thomas Clavebring och Gustaf Smith är besvikna efter beslutet.
Foto: Hans E Ericson
För rektor, Håkan Joas, kommer inte förslaget att börja med Linnéskolan som någon överraskning.
- Det var ju på gång för ett år sedan. Men man hade inte utrett frågan tillräckligt då. Vi hade hoppats att man kanske skulle kunna stuva om i skolorna och att vår framgångsrika företagarprofil skulle rädda oss. Men så blir det väl inte nu, säger han.
Sista ordet är dock inte sagt. Lokalutredningen har lämnat fem olika alternativ. De två första går ut på att lägga ned Linnéskolan. I alternativ C och D lämnas Linné intakt och delar av Katedral-eller Celsiusskolan läggs ned i stället. I ett sista alternativ ska kommunen säga upp hyrda lokaler. Den punkten avfärdar dock lokalutredningen redan nu som alltför kostsam.
Folkpartisten Mohamad Hassan vill inte binda sig för något förslag i dag.
- Jag är beredd att ta vilket beslut som helst som gör att vi kan minska lokalkostnaderna. Mitt uppdrag är att de kommunala skolorna ska vara bäst i konkurrensen med friskolorna. Nu börjar den politiska processen. Vi ska träffa lärare, elever och ha medborgardialoger. I oktober fattar vi beslut, säger han.
Ulrik Wärnsberg (s) är mycket kritisk.
- Alliansen har givit klartecken för ytterligare 2300 friskoleplatser samtidigt som de skär ner den kommunala skolan. En nedläggning av Linné innebär att det blir trängre på andra skolor. Det gör dem mindre attraktiva. Risken är att fler söker sig till friskolorna och den kommunala skolan utarmas allt mer, säger han.
Mohamad Hassan konstaterar att läget är som det är. Gymnasieskolan har för mycket lokaler och något måste göras.
Ulrik Wärnsberg anser att den kommunal skolan kunde få vara lite mer luftig. Dessutom måste kommunen ha lokaler i fall en friskola går i konkurs.
- Vi har ett kommunalt ansvar för alla elever. Det måste man vara medveten om.
Ni måste ändå minska lokalerna. Skulle du välja att lägga ned Linné?
- Jag har inget svar på det i dag, säger han.
De beräkningar som lokalutredningen gjort visar att andelen friskoleplatser vid Uppsalas gymnasieskola kommer att öka från dagens 19 till 30 procent år 2016. Med mindre årskullar gör det att de kommunal skolorna måste dra ned antalet platser med 800 redan nu. För att få balans måste ytterligare 2000 platser bantas bort de kommande åren.
- Hur vi ska göra det återstår att utreda. Det kan antingen bli fler skolnedläggningar eller att man krymper lokalerna på olika skolor, säger Lena Lundqvist som ansvarar för lokalutredningen.
På Linnéskolan har Håkan Joas har redan börjat förbereda sig på nedläggning.
- Blir det så kommer vi att genomföra en konsekvensanalys. De elever som går på skolan ska inte att drabbas. De får läsa färdigt sina utbildningar på andra skolor. Lärarna får också arbeten på nya skolor. Hur det blir med övrig personal vet jag inte.
Han informerade samtliga 70 under onsdagen.
- Ingen blev glad. Vi är stolta över vår skola, säger han.
Dialog om förslagen
24 september. Uppsalaborna bjuds in till en medborgardialog med politikerna. Tid och lokal annonseras i UNT.
1 oktober. Politikerna i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens arbetsutskott fattar ett vägledande beslut.
15 oktober. Slutgiltigt beslut i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden
24 september. Uppsalaborna bjuds in till en medborgardialog med politikerna. Tid och lokal annonseras i UNT.
1 oktober. Politikerna i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens arbetsutskott fattar ett vägledande beslut.
15 oktober. Slutgiltigt beslut i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!