Linnéminnen föreslås bli världsarv

Linnéåret närmar sig sitt slut och nu är nästa mål klart.Länsstyrelserna i Uppsala och Kronobergs län har lämnat in en formell ansökan om att Linnés Hammarby, Linneträdgården och Råshult ska hamna på FN-organisationen Unesco:s världsarvslista.

Uppsala2007-12-20 20:53
Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller \jordens historia. Dit kan vi inom tre år förhoppningsvis räkna Linnés Hammarby, Linneträdgården och Carl von Linnés födelseplats Råshult.
Tillsammans med länsstyrelsen i Kronorbergs län har Uppsala nu lämnat in en ansökan till Riksantikvarieämbetet om att göra platserna till världsarv.
- Vi har gjort en förstudie och tror på det här men jag vågar inte hoppas på något än. Det kan dröja till 2010 innan vi får besked, säger länsantikvarien Lars Wilson.

Men utsikterna ser onekligen goda ut.
Ansvarige i ärendet i Kronorbergs län har redan tagit en informell kontakt med Marita Jonsson, Linnéexpert som dessutom fått upp Visby på världsarvslistan och nyligen ansökt om att få upp Hälsingegårdarna på samma lista.
- Jag tycker det ser bra ut för att man ska lyckas men jag vill betona att jag inte har fått någon formell förfrågan ännu, säger Marita Jonsson som under många år jobbat som expert åt Unesco när det gäller att bedöma andra länders ansökningar.

Ansökan ligger just nu hos Riksantikvarieämbetet och kommer sedan att lämnas över av Sveriges ambassadör i Paris till organisationen. En arbetsgrupp kommer sedan att med hjälp av en utomstående expert granska ärendet innan generalförsamlingen slutligen fattar ett beslut. Det är respektive land som lyfter fram det objekt man önskar placera på listan och ansvarar för att det bevaras.
På listan finns allt från Egyptens pyramider och frihetsgudinnan till kinesiska muren och \södra Ölands odlingslandskap.
- Om det inte stöter på något hinder tar det tre år, fortsätter Marita Jonsson.

Vad är det svåra med att få upp dessa platser på listan?
- Det ska handla om miljön och inte om personen. Carl von Linné kommer självklart att vara kittet i en ansökan men man måste fokusera på landskapet kring Råshult och miljöerna med professorsbyggnaden i Linneträdgården, menar Marita Jonsson som gärna skulle ta sig an uppdraget om det blev aktuellt.

Det finns i dag 851 världsarv i 141 anslutna länder och av dessa är 660 kulturarv, 166 naturarv och 25 en blandning av båda typerna. Varje år har det tillkommit i snitt 28 världsarv. Snart kan Uppsala finns med på den listan. Uppland finns sedan tidigare representerade med Drottningholms slott och Birka Hovgården.
FAKTA
Världsarv i Sverige

1991 - Drottningholms slott, Uppland
1993 - Birka och Hovgården, Uppland
1993 - Engelsbergs bruk, Västmanland
1994 - Hällristningsområdet i Tanum
1994 - Skogskyrkogården
1995 - Hansestaden Visby
1996 - Gammelstads kyrkstad, Luleå
1996 - Laponia
1998 - Karlskrona
2000, 2006 - Höga kusten och Kvarken
2001 - Falun och Kopparbergslagen
2001 - Södra Ölands odlingslandskap
2004 - Radiostationen i Grimeton
2005 - Struves meridianbåge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!