Linnéarv splittrar politikerna

Ska Årike Fyris ingå i ett världsarv i Carl von Linnés anda? Uppsalas politiker vacklar. Moderaterna och Centerpartiet är oroliga för att världsarvsplanerna ska hindra framtida utbyggnad. På måndagskvällen debatterades frågan.

Uppsala2010-08-24 07:27

Politikerna i Uppsala är splittrade i frågan om Linnéstigarna bör ingå i ett framtida världsarv. Kommunalrådet Lena Hartwig (S) har tidigare sagt att hon hellre vill att Årike Fyris blir naturreservat. Men i en enkätundersökning som Naturskyddsföreningen gjort kallar Socialdemokraterna nu världsarvsplanerna för en stor möjlighet att sätta Uppsala på kartan. Även Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet är positiva till ett linnéanskt världsarv.
– I kommunstyrelsen finns det två falanger. De ena tycker att det skulle lägga en våt filt över alla möjligheter att exploatera. Den andra ser det som en verkligt stor möjlighet, sa Maria Gardfjell (MP).

Moderaterna tillhör de tveksamma, trots att Liv Hahne tidigare sagt att det skulle vara ”en status som det inte går att tacka nej till”.
– Det får inte ske om det innebär att Ulleråker och SLU:s områden inte kan användas bättre eller det till exempel hindrar en terminal vid Kungsängens gård, sa Gunnar Hedberg (M).

Centerpartiet skriver i sin tur i sin framtidsvision att de hoppas att Linnéområdena i Uppsala kommun ska ha blivit ett av Unescos världsarv 2030. Men i enkätsvaret till Naturskyddsföreningen skriver de att de tror att ”nationalstadsparksinstrumentet” är bättre lämpat för att bevara minnet av Linné i Uppsala. Liksom Moderaterna är de oroliga för att världsarvsområden skulle hindra Uppsalas framtida växande. Framför allt handlar det om Årike Fyris, där den mest välbevarade av Linnés gamla exkursionsstigar går. Ett område där det bland annat planeras för en trafikled, en uppläggningsplats för båtar och en spårvägsterminal. Men enligt Stefan Hanna (C) finns det ingen konflikt inom partiet.
– Vi är positiva till världsarvet men det måste gå att kombinera med ett växande Uppsala. Frågan är hur mycket av markerna som måste fridlysas.

Nu pågår en förhandling med länsstyrelsen om vilka områden som ska ingå i förslaget. Enligt botanikern Mariette Manktelow som arbetar med ansökan är det önskvärt att Linnéstigen genom Årike Fyris finns med.
– Eftersom det handlar om Linnés gärning är Uppsala centralt. Det finns egentligen bara tre fragment kvar av de åtta ursprungliga Linnéstigarna. Och den bästa är den i Årike Fyris.

Framväxten av en vetenskap

Tanken är att Linnés världsarv i systematisk biologi ska spegla framväxten av en vetenskap. Totalt handlar det om tolv platser i åtta länder. Fem ligger i Uppsala: Linnés Hammarby, Linnéträdgården och de tre Linnéstigarna i Hågadalen-Nånsten, Fäbodmossen och Årike Fyris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om