Linnéårets höjdpunkter

Uppsala2007-12-15 12:44
Efter år av förberedelser var det i januari dags för invigningen av 300-årsjubileet av Linnés födelse. Startskottet gick i Småland och Linnés födelseplats Råshult.
Nio skolor i Uppsala län blev Linnéskolor. Skolorna arbetade med ett särskilt material i naturvetenskap. Sammanlagt 130 skolor i landet deltog i projektet.
Sekretariatet för Linné 2007 fick en budget på 35 miljoner kronor. Fem större projekt skulle samodnas nationellt: ett svenskt bidrag på Chelsea Flower show, en dokumentärfilmsserie från sju världsdelar, ett inspirationsprojekt för skolan, en vandringsutställning och en jubileumsbok.

I februari visade en undersökning att bara tre av tio svenskar känner till blomsterkungen Carl von Linné, och enbart fyra av tio vet vilket århundrade han levde.
Carl von Linné - evighetskalender låg på tredje plats i försäljningsstatistiken hos Sveriges 53 Akademibokhandlare och hade redan sålts slut. Kalendern innehåller faktatexter om Linnés liv och fotografier av örter och blommor.

En transport med Uppsalakonst gick i mars i väg till Japan. Verk inspirerade av Linné och hans elever skulle ställas ut vid ett museum för vetenskap i Tokyo. Skulpturer och installationer av tio Uppsalakonstnärer hade valts ut för utställningen.
Upplandsmuseet visade utställningen Kaos von Linné. Utställningen var en vandringsutställning och en av fem nationella Linnéprojekt. Det märkligaste föremålet på utställningen, och det enda originalet var Linnés vevpositiv.

I april planterades mängder med vår- och sommarväxter planteras i centrala Uppsala, inte minst på gågatan, Stora torget och i Stadsträdgården. I maj samlades 700 personer i Råshult där Linné föddes 1707.
I strålande sol invigdes Linnés 300-årsjubileum i Uppsala. Uppsala city blev blomstersmyckat med bland annat gräsmatt på Svartbäcksgatan. Och tusentals nyfikna följde det japanska kejsarparets besök i Uppsala för en dag i slutet av maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om