Tidigast 2017 kan länsstyrelsen lämna in en ansökan till Unesco om världsarvsstatus för för ett antal platser under namnet ”The Rise of Systematic Biology”.
Här har debatten mest fokuserat på den delen av det tänkta världsarvet som ligger i Årike Fyris. Men det är inte bara Uppsala som är tänkt att ingå i världsarvet. Här ryms platser i åtta länder i fem världsdelar.
Skälet till att ansökan dröjer är att man måste samordna arbetet med andra länder som har platser som varit viktiga för utvecklingen av den systematiska biologin. Det handlar då både om vetenskapliga institutioner och också exkursionsplatser.
– Det är platser som tillsammans har ett arv från systematisk biologi. Det häftiga med vår nominering är att visa att det har varit ett samarbete från hela världen för att bygga upp den här vetenskapen. Stora spännande samlingar byggdes upp på många olika håll i världen. Och Linné var bara en av många personer som bidrog till framväxten av vetenskapen, säger Anja Rautenberg på länsstyrelsen.
Av de tänkta områdena är Taffelberget i Sydafrika redan ett världsarv inom Kaps floraregion. Men redan världsarvslistade platser kan också i nya världsarv där man fokuserat på andra värden att bevara.
Exakt vilka områden i Uppsala som ska ingå är inte klart. Linnéträdgården med Linnémuseet och Linnés Hammarby är självskrivna, då det finns både ett kulturhistoriskt och botaniskt arv efter Linné här.
Dessutom ska naturområden runt ett antal Linnéstigar vara med. Och då handlar det främst om områden som redan är skyddade som naturreservat, som till exempel Hågadalen/Nåsten. Ambitionen är också att få med Årike Fyris, men det kommer att underlätta argumentationen i ansökan om det också blir ett naturreservat. Men eftersom Årike Fyris redan skyddas av bestämmelser som rör landskapsbilden och är klassat som ett riksintresse för kulturmiljö finns ett skydd, även om det inte blir något naturreservat där.
– Just i naturområdena längs Linnéstigarna finns en hög koncentration av linneanska växter. Linné hade exkursioner runt Uppsala varje sommar, och här finns ättlingar till de växter som Linné såg. En vandring i Hågadalen är bokstavligen en vandring i Linnés fotspår, säger Anja Rautenberg.