Linné på tapeten

På lördagen inleddes den nationella Linnéveckan och i Hammarby utanför Uppsala kunde allmänheten ta del av ett sällsynt konserveringsprojekt av Carl von Linnés över 230 år gamla och handmålade tapeter.

Annika Windahl Pontén guidar runt i Linnés bostad.

Annika Windahl Pontén guidar runt i Linnés bostad.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2008-05-17 19:00
Det är grått och kyligt ute när ett grupp besökare beger sig in i Carl von Linnés gamla sommarbostad i Hammarby i Danmark utanför Uppsala. Här bodde blomsterkungen tillsammans med sin familj från 1758 fram till hans död 1778.
Under ledning av intendent Annika Windahl Pontén och Nationalmuseums papperskonservator Ann Hallström guidas vi runt i bostaden tills vi hamnar i Linnés sovrum på övervåningen. Här är väggarna helt täckta av botaniska planscher, som daterats till 1700-talets andra hälft. De unika planscherna tillhör ursprungligen olika böcker om botanik och har målats av bland annat konstnären G.D Ehret, en av 1700-talets skickliga blomstermålare, som skulle ha fyllt 300 år i år.

- Jag vill se på dem så länge jag lever, ska Linné ha sagt.
Flera av bilderna är tidiga exempel på ett detaljrikt färgtryck. Och det var Linné själv som valde att fästa dem med klister på väggen.
- Det var väldigt ovanligt att man använde sig av lim för att sätta fast tapeter på den tiden och att Linné hade papper på väggarna var en annan nymodighet. Om man täckte väggarna med något var det vanligare med textilier, men inte heller det var en utbredd företeelse, berättar Ann Hallström.
Med tiden har tapeterna gulnat och färgerna flagnat. När planscherna har klistrats på stockarna har träet färgat av sig på papperet och fukt har också satt sina spår. Genom ett samarbete mellan Statens fastighetsverk, som förvaltar de fastigheter som tillhör det nationella kulturarvet, och Nationalmuseum försöker man nu konservera tapeterna.

- Vi vet att man har gjort olika åtgärder för att bevara planscherna tidigare, men det är inte mycket som är ordentligt dokumenterat så det är fortfarande mycket som är oklart. Vad vi dock har kunskap om är att man på 1930-talet strök celit på planscherna, vilket senare visade sig vara dåligt för bilderna. Vi kan också se att en del bilder är mer välbevarade än andra, vilket beror på att det har stänkts såpa på dem, eller för att man har strukit gelatin på, berättar Ann Hallström.

Konserveringsprojektet går ut på att ett större sammanhängande stycke tapet ska tas ned för att rengöras och renoveras. Men arbetet är svårt och det är inte helt säkert att det går att genomföra. En del planscher sitter fast direkt på träväggen och mossan bakom. De planscher som riskerar att skadas om de tas ned får sitta kvar. Förhoppningen är att uppåt fem kvadratmeter av tapeten ska kunna renoveras under sommaren för att sedan åter placeras på väggen i Linnés sovrum i september för att kunna betraktas av framtida besökare.





Fakta Linnéveckan
Den nationella Linnéveckan anordnas mellan den 17 och 25 maj. Med anledning av detta arrangeras flera utställningar och evenemang runt om i Uppsalatrakten. Bland annat firas Carl von Linnés födelsedag, den 23 maj, med en barnparad och fest i Slottsbacken i Uppsala. Det blir också vandring på Linnés Danmarksstig och plantering vid Nybron.
På Linnémuséet finns under helgen en specialvisning om konstnären G. D Ehret och botanikern Carl von Linné.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!