Linné och Linné – konkurrentkaféerna med samma namn

Mängder av Uppsalaföretag vill använda namnet Linné – och på Svartbäcksgatan är två av dem grannar. Berättelsen om Café Linné Hörnan och Café Carl von Linné har sin början i ett familjeföretag, ett historiskt arv och en patenterad bulle.

Café Carl von Linné och Café Linné Hörnan har länge legat intill varandra på Svartbäcksgatan i Uppsala, med två olika ägare. Hur goda grannar är de, och hur ofta blir kunderna förvirrade?

Café Carl von Linné och Café Linné Hörnan har länge legat intill varandra på Svartbäcksgatan i Uppsala, med två olika ägare. Hur goda grannar är de, och hur ofta blir kunderna förvirrade?

Foto: Johanna Färlin

Uppsala2022-12-11 05:00

Har du också stått och väntat på ditt sällskap på fel Café Linné? Ja, det finns ju faktiskt två – som dessutom är närmsta grannar.

Båda har byggt sitt varumärke runt Carl von Linné, där på varsin sida om Linnégatan i centrala Uppsala, med Linnémuseet och Linnéträdgårdens gröna plank alldeles intill. Men de är två helt skilda företag. "De gör sin grej, vi gör vår", hörs från båda sidor om gränden.

För en förbipasserande är det dock inte helt enkelt.

undefined
Café Carl von Linné ligger närmast Linnéträdgården (till höger, om man står med näsan mot ån). Café Linné Hörnan ligger till vänster, närmare gågatan.

Juliana Andersson råkar gå förbi bara två dagar efter att hon flyttat till Uppsala för att plugga. Hon har inte lärt känna staden än, men nu vänder hon sig om, tittar först till vänster på Café Linné Hörnan, sedan till höger på Café Carl von Linné.

– Det var väldigt konstigt, kommenterar hon. Det blir nog lätt att blanda ihop.

undefined
Juliana Andersson har just flyttat till Uppsala. Hon känner inte till något av kaféerna sedan tidigare men konstaterar att det är "lite konstigt" att de ligger bredvid varandra med (nästan) samma namn.

Det händer dagligen att kunder blir förvirrade eller går fel, berättar Ioannis Butzias. Han har tagit över Café Carl von Linné efter sin far Hristos, som köpte stället 1989.

– Tidigare hette vi Café Linné Konstantina, efter min mamma. Men för tre år sedan valde vi att släppa det namnet och lägga till hela Carl von Linnés namn.

undefined
Ioannis Butzias har tagit över Café Carl von Linné, tidigare Café Linné Konstantina, efter sin pappa som köpte stället 1989.

Syftet var att göra det tydligare för kunderna. Men hur som helst är det nog mest nya Uppsalabor och studenter som blir förrvirrade, tror Ioannis Butzias.

– De som bor här sedan länge har ju koll. Vi har en stor stammiskrets som minns mig när jag sprang omkring på kaféet som barn.

undefined
Det är mest nyblivna Uppsalabor som blir förvirrade av de snarlika namnen. Kundkretsen består till stor del av stammisar, säger Ioannis Butzias (t.h.). Till vänster pappa och tidigare ägaren Hristos Butzias.

Den världsberömda botanikern har fått sätta tonen för både inredning och utbud i familjen Butzias kafé. Möblerna är i rokoko-stil för att efterlikna Linnés tid. Och på luncherna serveras svensk husmanskost för att värna om den svenska matkulturen.

– Namnet tillför historik till upplevelsen. Hela det här området handlar ju om Linné, säger Ioannis Butzias.

Han lyfter ner en korg med Linnébullar från disken. Det var Lotta Triller (från Triller Mat & Bröd) som skapade dem i början av 1980-talet, och det var hon som satte namnet "Café Linné" på kartan en gång i tiden.

undefined
Den patenterade Linnébullen, från början skapad av Lotta Triller, säljs – förutom hos Trillers – på Café Carl von Linné.

På andra sidan gränden kan André Koluman berätta en liknande historia – Triller hade nämligen brödbutik i det som nu är Café Linné Hörnan. Dessutom ska Linnés barn ha bott i just det huset, och vid en renovering hittades tapeter från 1700-talet.

Trots den smått unika situationen säger grannarna att de har en god professionell relation.

– Men det är viktigt att jag inte går över och tar en kaffe, för att inte öka förvirringen hos kunderna, säger Ioannis Butzias.

undefined
André Koluman har ägt Café Linné Hörnan i 16 år. Den som minns tillbaka längre än så i tiden vet att det förut hette Café Pirogen.

Och när han får frågan vill André Koluman inte fotas tillsammans med sin granne. 

– Jag gör min grej, han gör sin, upprepar han.

Andre Koluman har varumärkesskyddat både "Café Linné" och "Café Linné Hörnan".

– Det är inte optimalt med namnförvirringen. Men samtidigt är Uppsala en liten stad, folk vet.

undefined
André Koluman har varumärkesskyddat namnet Café Linné Hörnan. "Det är inte optimalt med namnförvirringen", säger han.

Ioannis Butzias är av uppfattningen att det inte går att lägga beslag på namnet Carl von Linné eftersom det är historiskt. Han driver sedan en tid tillbaka också Café Linné Kardemumma i Stadsbiblioteket och sommarfiket Linnés bakficka i Linnéträdgården. 

Båda två har på sätt och vis rätt.

Gustav Melander, jurist på Patent- och registreringsverket, konstaterar att det finns en mängd varumärkesregistreringar i Uppsala som på ett eller annat sätt använder namnet Linné. När det är en "sedan länge avliden person" är det oftast fritt fram.

– Det finns inget generellt förbud mot att registrera namn på historiska personer, det är först till kvarn att ansöka om ensamrätt till namnet. Men många företag med liknande namn samexisterar utan att det är ett problem i praktiken, särskilt om de avser skilda produkter och verksamheter, säger han.

undefined
"Han gör sin grej, jag gör min", säger André Koluman. I nära två decennier har Café Linné Hörnan och Café Carl von Linné legat bredvid varandra på Svartbäcksgatan.

Vid det här laget har båda kaféerna funnits så länge att de är etablerade institutioner i Uppsala. Båda har lyckats göra business på kopplingen till Carl von Linné och sin placering mitt i det historiska kvarteret. Båda gör också anspråk på arvet efter nyckelpersonen Lotta Triller. För att verkligen få en bild av hur allt började, är det kanske bäst att gå direkt till källan.

Lotta Triller svarar i telefonen från Berlin, där hon är på semester. 

Ursprungskaféet var det som i dag är Café Carl von Linné, förklarar hon. På övervåningen stod hon och bakade dagarna i ända, på nedervåningen satt fikagästerna.

– Men efter några år köpte vi lokalen bredvid, alltså dagens Café Linné Hörnan, och hade den som butik. Det var så många som ville köpa med sig hem.

undefined
Lotta Triller köpte Café Linné (nuvarande Carl von Linné) 1983. Succén med Linnébullen gjorde att hon så småningom köpte grannlokalen (dagens Hörnan) för att ha som brödbutik.

Och Linnébullen? För Lotta Triller är den en framgångsfaktor.

När hon år 1983 köpte det ganska folktomma kaféet på Svartbäcksgatan hette det redan Café Linné – av förklarliga skäl, eftersom det låg där det låg. Själv var hon helt ny som bagare, men där hon kom från i Örbyhus fanns ett hembageri med stora kanelbullar. Lotta Triller bestämde sig för att göra en egen variant.

undefined
År 2009 blev förvirringen för mycket – och dessutom var det dags för en modernisering. Då bytte Lotta Trillers företag Café Linné namn till Triller Mat & Bröd.

Den blev stor – på grund av mycket deg, inte extra jäsning, påpekar hon. I övrigt var det en helt vanlig kanelbulle, men den hembakade känslan och storleken gjorde succé. Bullen blev känd och med den kom gästerna strömmandes till kaféet. Snart blev den "Linnébullen" i folkmun.

När andra bagerier började göra egna Linnébullar registrerade Lotta Triller namnet som varumärke. Sedan 2013 är det bara hennes bullar som får ha den benämningen.

undefined
Louise Eriksson tycker att fikautbudet är bättre på Hörnan. "Men Carl von Linné har mer luncher."

Kaféet, nuvarande Carl von Linné alltså, såldes när företaget växte och familjen Triller byggde bageri i Bergsbrunna tegelbruk 1989. Butiken behöll de i några år till. År 2009 fick efternamnet Triller också bli namnet på företaget. Fram tills dess hade det hetat – just det – Café Linné.

Förvirrat? Ja, det tyckte till och med Lotta Triller själv.

– Det blev så krångligt att förklara när båda kaféerna också hette så. Triller kändes dessutom lite modernare, och så hade vi ju börjat med catering också, säger hon.

I dag driver hon dock – som för att ändå krångla till det lite grann – serveringen vid Linnés Hammarby.

undefined
Carl von Linné (född 1707) präglar fortfarande stora delar av Upplandskulturen. Arkivbild från Linnés Hammarby.

Att ha Linné i namnet är onekligen populärt. Varför?

– Eftersom Café Linné låg precis vid Linnéträdgården var det ju rätt naturligt från början. Men sedan blev ju kaféet populärt så då tror jag andra velat rida på det. Och så har det ju en stark Uppsalaanknytning.

Tror du att det kan bli förvirrande för kunder att kaféerna heter så lika? 

– Ja, lite konstigt kan jag kanske tycka att det blir. Till och med jag måste ju fundera på vad de heter, säger Lotta Triller. 

Linné-företag

En sökning i Svensk varumärkesdatabas ger strax under 40 träffar på varumärkesregistreringar med "Linné" i namnet.

Av dessa är 11 lokaliserade i Uppsala.

Carl von Linné (född 1707) har lämnat efter sig flera bestående avtryck i Uppsalas landskap och stadsbild. På Svartbäcksgatan ligger hans professorsbostad, och hans växter går fortfarande att se i Botaniska trädgården.

Utanför stan ligger Linnés två lantegendomar, Linnés Hammarby och Linnés Sävja, som har öppet för besökare sommartid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!