Linné klassar artistfloran

Det är Linnéår i år. Och i likhet med Sveriges mest berömde naturvetenskapsman genom tiderna har även Fredag rotat fram förstoringsglaset för att kunna ta en närmare titt på de olika växtarter som hämtar sin näring ur nöjesmyllan.

Foto:

Uppsala2007-01-19 00:01
Tack vare sin nyfikenhet och målmedvetenhet kunde Carl von Linné bringa ordning i klorofyllkaoset. Med honom som ledstjärna och förebild går det än i dag att systematisera, kategorisera och katalogisera nästan vad som helst, till och med nöjesprofiler.
Här i Uppsala slår vi oss gärna för bröstet och lyfter fram Carl von Linné som en av stadens största historiska gestalter. Men i likhet med de flesta andra framstående Uppsalabor genom tiderna så var Linné knappast född här.
Han talade småländska och framlevde sina första år i skogarna kring Råshult. Därefter lockade centralorten Växjö med sitt gymnasium. Och tro det eller ej men när den blivande botanikstjärnan skulle skriva in sig vid universitet föll valet på Lund, den diminutiva studentstaden belägen i Sveriges geografiska gump.

Men det var ändå på våra breddgrader, i landets geografiska geniknöl, som Carl von Linné blommade ut på allvar. Det var i Uppsala som han tog över de medicinstuderandes botanikundervisning och det var också med Uppsala som bas han företog flera av sina berömda forskningsresor.
300 år efter Linnés födelse är det därför inte bara smålänningarna som firar Linné ordentligt, även vi Uppsalabor vet hur man hedrar en blomsterkung.
Den 28 januari går det officiella startskottet för Linnéåret och sedan äger Linnéaktiviteterna rum slag i slag. Museum Gustavianum visar redan nu en utställning om Linné och lärandets lust. Den 27 januari är det dessutom 1700-talslördag på Stadsbiblioteket.

Till årets största Linnéhändelser hör en konsertföreställning om Linnés liv i Universitetsaulan 26 april och en stor 1700-talsfest på Vaksala torg 25 maj. Naturligtvis firas också den årliga Linnéveckan 29 juli - 5 augusti mer storslaget än någonsin.
De flesta av oss går dessutom runt och bär på ett idolporträtt av Linné i plånboken. Varenda gång vi bränner en hundralapp möts vi av blomsterkungens leende. Det känns tryggt.


6 x rabatterade artister

Bluesörten

(Herbarius azurris baksmällus)

Ovanligt förekommande på frisk näringsrik mark. Har köttiga vinterknoppar vid basen och befinner sig ständigt i ett slokande, sorgset tillstånd. Kronan är djupt blåtonad och stjälkarna har stödblad med håriga undersidor. Växer ofta ensam i träsk.

Thomas Arnesen

Claes Janson

Sven Zetterberg

Rolf Wickström

Transpelargonen

(Hermaphroditus glamourensis)

Sällsynt kvarstående eller förvildad perenn eftertraktad för sina färgsprakande blommor i rosa och lila. Svår att klassificera enligt det traditionella sexualsystemet. Stammarna har kloböjda taggar och är kala eller glest glandelhåriga. Från flera arter utvinns oljor för kosmetikaindustrin. Svagt äppeldoftande

Christer Lindarw

Rickard Engfors

Thorsten Flinckman

Gangstamisteln

(Pimpus megalomanicus americana)

Nordamerikansk parasitväxt med stora kronblad och en tydligt framhävd ståndare. Skjuter vegetativa skott och tenderar att ta över hela trädgården om den inte tuktas ordentligt. Har dubbelt parflikiga stjälkar som pekar framåt.

50 Cent

P Diddy Lil' Kim

Snoop Dogg Foxy Brown

Electrotussilagon

(Unh-tiss unh-tiss unh-tiss)

Färgsprakande, genetiskt modifierad växt med violettaktiga holkfjäll och fluorescerande rosettblad. Strålblommorna är honliga medan diskblommorna är hanliga. Blommar ut på natten och trivs bäst i industriområden eller i oljedoftande hangarer.

Jonas "Berre" Andersson

Maya & Anja

Klikkboxning

Unai

Schlagerliljan

(Artistae melodicus grand prixus)

Fleråriga refrängväxter med kort blomningstid, oftast under sen vinter och tidig vår. Mycket vanligt förekommande på den skandinaviska halvön. Under gynnsamma förhållanden kan sällsynt livskraftiga exemplar också växa på den europeiska kontinenten.

Andreas Lundstedt

Sanna Nielsen

Jessica Andersson

Magnus Carlsson

Krogkaktusen

(Cactus resistentialis bodegus)

Taggig växtart med förmåga att snabbt absorbera och lagra vätska. Oerhört motståndskraftig mot torka och snålblåst. Står ståndaktigt kvar i rabatten när andra plantor dukar under och tycks ständigt växa. Plantans stickiga beskaffenhet gör att den omöjligen kan bli uppslukad av djur.

Katalin Varga

Lasse Svensson

Johan Lindh
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!