Linné hela veckan
Äntligen är det dags. Linnéfesten invigdes på söndagen och firandet pågår hela veckan lång med en rad aktiviteter i Uppsala.
I morgon förvandlas Vaksala torg till en kunskapsmarknad med temat hållbar planet. Utställare med kunskaper om djur, natur och hållbar utveckling delar med sig av sina kunskaper och visar experiment i Linnés anda.
- Vi vill lyfta fram kopplingen till Linné och naturens skönhet och sårbarhet. Om Linné levt i dag hade han säkert intresserat sig för hur vi tar hand om jorden, säger Pernilla Mutén på företaget iKubik som arrangerar marknaden på uppdrag av Uppsala kommun.
Besökare kan till exempel leta efter smådjur i Fyrisån med hjälp av en webbkamera, se hur ett vulkanutbrott går till eller lära sig mer om böndernas matproduktion.
- Marknaden har samma tema som galaföreställningen som uppförs på kvällen på Vaksala torg och de kompletterar varandra bra, säger Pernilla Mutén.
Själv kommer hon inte hinna se så mycket annat än kunskapsmarknaden under jubileumsveckan, men hon tipsar om tulpanplanteringarna i Stadsparken och galakonserten på Vaksala torg.
- Det kommer att bli något extra!
Galaföreställningen Nytt Liv-Linné Gala Event har urpremiär på tisdag och spelas under tre dagar. Danskompaniet SU-EN Butoh Company har skapat en föreställning med musik och dans inspirerad av japansk tradition som knyts samman av Linnés texter.
Själva födelsedagen den 23 maj inleds med en minneshögtid i Domkyrkan. Den japanska kejsaren Akihito och kejsarinnan Michiko är hedersgäster, tillsammans med det svenska kungaparet, kronprinsessan Viktoria och prinsessan Madeleine. Firandet fortsätter sedan med en akademisk procession och högtid i universitetsaulan.
Kejsaren Akihito har länge varit intresserad av Linné och det är fjärde gången han besöker Sverige.
- Han är naturvetare och har skrivit flera artiklar om Linné i vetenskapstidskriften Nature, berättar Annika Windahl Pontén, projektledare för Uppsala universitets Linnéjubileum.
- Många Linné-minnen är kopplade till universitetet och hans vetenskapliga insatser har betytt mycket, säger hon.
Efter kunskapsmarknaden på Vaksala torg där det fokuseras på Linné i nutid, blir det i slutet av veckan 1700-talsfest på St Eriks Torg. På fredag fylls torget av snickare, sömmerskor, gycklare och djur, precis som på 1700-talet, för att besökare ska känna både lukten och smaken av Linnés vardag. Den som vill kan prova på hantverk, dans och instrument från Linnés tid, eller varför inte ta med picknickkorgen till den nyinvigda Rosénparken nere vid ån och lyssna på välkända Uppsalaprofiler som talar under temat Min Linné.
Efter att ha festat som på 1700-talet under dagen kan man snabbt ta sig tillbaka till nutiden igen genom att se filmen Expedition Linné på fredag kväll. Den aktuella dokumentären visas på Vaksala torg och handlar om lusten att utforska naturen i sju världsdelar. Fotografen Mattias Klum och journalisten Folke Ryden finns på plats för att berätta mer om arbetet bakom produktionen.
På lördag är det dags för 1700-talsbröllop i Domkyrkan.
- Upsala stadsteater har sytt upp speciella kläder i 1700-talsstil, och brudparet gifter sig på riktigt, berättar Katarina Tjernström, en av arrangörerna.
Flera teaterföreställningar ges också på St Eriks Torg. Ett nyskrivet Linnéspel visas och gycklare från Teaterhögskolans mimlinje är på plats med ett narrspel om Linné.
- Missa inte heller Klas Janssons Bellman-konsert på söndag, säger Katarina Tjernström.
Jubileumsveckan avslutas på söndag med jazzmusik och fyrverkerier i Botaniska trädgården.
- Nationsorkestrarna och Uppsala universitets musikkår spelar specialskriven musik till fyrverkerierna, berättar Annika Windahl Pontén.
- Det ska bli kul att se, men jag tycker också att man ska komma ihåg gå ut i naturen under jubileumsveckan. Guidade turer ordnas på Linnéstigarna, och det är ju faktiskt naturen som Linné handlar om, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!