Linné blir frimärke - igen

2007 är det 300 år sedan "blomsterkungen" Carl von Linné föddes. Det stora Linnéfirandet bryter inte ut förrän i maj, men posten ger ut två Linnémärken redan 25 januari.

Foto:

Uppsala2006-12-18 22:27
Eftersom fotokonsten inte var uppfunnen innan Linné avled 1778 vet vi inte exakt hur han såg ut. Däremot finns det gott om Linnéporträtt. Den unge Linné i lappdräkt och den åldrade Linné med linnean hör till de mest kända.
Det ena frimärket, för inrikes brev, visar denna blomma, Linnea borealis. Som förlaga har gravören Piotr Nazarkowski använt en teckning av J W Palmstruck från 1802.
Det andra frimärket visar blomsterkungen själv på en pastell från 1753 av Gustaf Lundberg. Konstverket hänger i Linnémuseet, huset i hörnet av Svartbäcksgatan och Linnégatan, där Linné bodde under sina många år som professor på Uppsala universitet. Valören är 11 kr.

Porträttlikt?
1753 hade Linné hunnit bli en känd person. Just detta år fick han Nordstjärneorden och Species plantarum, startpunkten i hans namngivningssystem, gavs ut.
På det här porträttet saknas linnean, som annars nästan alltid finns med. Nordstjärneorden kan ha suttit där det i dag finns en suddig fläck - resultat av en restaurering sedan konstverket skadats.
Porträttlikheten har ifrågasatts. Den karakteristiska vårtan saknas, näsan är rakare. Porträttet kan upplevas som opersonligt. Det säger kanske mer om Linnés rang, framgång och betydelse än om hans personlighet, karaktär och utseende.
25 januari ger posten också ut ett samlarblad, där de båda frimärkena kompletteras med ett av Linnés brev och hans namnteckning. På förstadagsbrevet finns växten guckosko; i stämpeln en detalj av decandria, som är Linnéjubileets logotyp. Firande fortsätter i maj med ett särskilt jubileumsblock.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om