På tisdagsmorgonen inleds rättegången i Svea hovrätt, som ska pröva tingsrättens dom på sex och ett halvt års fängelse mot Göran Lindberg. Nästan alla inblandade parter har överklagat och hoppas på en ändring, men från helt olika utgångspunkter. Först i mitten av november väntas hovrättens dom, som kan bli sista ordet i rättsskipningen kring en av landets största polisskandaler någonsin.
Åklagaren Håkan Roswall vill att Lindberg fälls även på de punkter där han friades av tingsrätten. Det gäller exempelvis en händelse där Lindberg fälldes för misshandel. Enligt åklagaren ska han i stället dömas för våldtäkt.
Flera av kvinnorna som vittnade mot den förre polischefen har också överklagat och kräver högre skadestånd. En av dem är en kvinna som Lindberg känt sedan sommaren 2006 och, enligt domen, vid flera tillfällen bjudit ut till andra män mot betalning. Kvinnan hade begärt 100 000 kronor i skadestånd för kränkning och lidande, men tingsrätten avvisade hennes begäran. Kvinnans målsägandebiträde, advokat Caroline Reiner, anser att det finns goda skäl för hovrätten att ändra beslutet:
– Hon har utsatts för både misshandel och ofredande, gärningar som i vanliga fall är skadeståndsgrundande. Min förhoppning är att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten, säger Caroline Reiner.
Göran Lindberg tar på nytt plats på de åtalades bänk för den tio dagar långa rättegången. De tio kvinnor som är målsägande i hovrätten och som Lindberg åtalats för att ha begått sexbrott mot, eller köpt sex av, behöver den här gången inte infinna sig i domstolen. I stället visas videoinspelningar av deras vittnesmål från tingsrätten, enligt den nya modellen för överprövning av domar. Precis som i tingsrätten sker det bakom stängda dörrar.
Inte heller Göran Lindberg behöver yttra många ord i hovrätten. Även hans förhör visas på video. Ingen av parterna har hittills kallat några nya vittnen eller åberopat ny bevisning, vilket innebär att förhandlingen blir en ren repris av rättegången i somras.
Göran Lindberg kräver bland annat att bli frikänd från åtalen om våldtäkt och grov våldtäkt i januari 2007 på en då 17-årig flicka. Flickans berättelse om två skräckmöten med polischefen stöds inte av några bevis, anser Lindberg, som är bunden till en av händelserna genom dna-spår. Han hävdar genomgående att kvinnorna frivilligt deltagit i de sexträffar, ofta med våldsinslag, som han åtalats för.
Via sin advokat Karl Harling vänder sig Göran Lindberg också mot tingsrättens resonemang om att hans egna berättelser från händelserna är så detaljerade att de just av den anledningen måste vara efterhandskonstruktioner.
Lindberg kräver sänkt straff
Uppsala läns förre polischef Göran Lindberg vill bli frikänd från de flesta sexbrott han fällts för och få väsentligt lägre straff. Åklagaren vill ha honom fälld på de punkter där han friades. Flera av kvinnorna som utsatts för övergrepp vill ha högre skadestånd.
STOCKHOLM 20100720 Sista rättegångsdagen mot förre länspolismästaren i Uppsala, Göran Lindberg, inleddes i Södertörns tingsrätt med stängda dörrar. Lindberg åtalats för en rad sexbrott, bland annat våldtäkter. Göran Lindberg kommer in i rättsalen efter en paus. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX SWEDEN / kod 75906
Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!