Lilian räddade familjeekonomin

Emma Rennel Dickens fick sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI) nollad av Försäkringskassan. Men Försäkringskassans beslut stred mot regelverket. Tack vare att dottern Lilian Rose föddes fem dagar för sent räddades dock familjens privatekonomi.

Emma Rennel med dottern Lilian Rose.

Emma Rennel med dottern Lilian Rose.

Foto: Kattis Strömgren

Uppsala2010-10-14 11:52

– Jag har fått beslutet från Försäkringskassan nu. Det är en oerhörd lättnad. Men samtidigt tycker jag att handläggarna och specialisterna betett sig mycket illa under hela handläggningen, säger Emma Rennel Dickens.

UNT berättade i augusti om höggravida Emma Rennel Dickens prekära situation. Hon hade bytt jobb vid årsskiftet, från universitetet i Bristol i England till ett bioteknikföretag i Uppsala. Under två vardagar, 7–8 januari, befann hon sig i Sverige och hade då ingen anställning och skrev inte heller in sig på arbetsförmedlingen. Skälet var att hon skulle börja sitt nya jobb i Uppsala den 11 januari. Hon såg därför ingen anledning att skriva in sig som arbetssökande.

Försäkringskassan beslutade i augusti att nolla hennes SGI eftersom det fanns ett glapp mellan anställningarna. Det innebar att hon bara skulle få rätt till basbeloppet om 180 kronor om dagen under föräldraledigheten. Inkomstförlusten hade motsvarat över 200 000 kronor, något som hade varit förödande för familjens ekonomiska situation.

Men nu räddades familjens privatekonomi av en annan omständighet. Barnet var beräknat att anlända den 4 september. Men om barnet föddes den 8 september eller senare skulle Emma Rennel Dickens få tillgodoräkna sig sin SGI från det nuvarande arbetet eftersom hon då haft arbetsinkomst i 240 dagar sedan 11 januari.
– Jag var väldigt stressad den sista veckan. Det handlade om skillnaden mellan att klara sig och inte klara sig ekonomiskt, säger Emma Rennel Dickens.

Den 9 september, med en dags marginal, föddes Lilian Rose. Försäkringskassan har därför beslutat att Emma Rennel Dickens ska få räkna föräldrapenningen på sin SGI från det nya jobbet.
– Hon föddes på svärsmors födelsedag, så vi kan fira dubbelt, säger Emma Rennel Dickens.

Men nu visar det sig att Försäkringskassans första beslut att nolla hennes SGI strider mot Försäkringskassans egna regler. Robert Andersson, förhandlingschef på Sveriges universitetslärarförbund (Sulf), har engagerat sig i Emma Rennel Dickens fall efter UNT:s förra artikel. Han hänvisar till domar i bland annat EU-domstolen och Regeringsrätten.
– Försäkringskassans besked var uppenbart felaktigt. En person som under en period på högst tre månader befinner sig mellan ett arbete i annat EU- eller EES-land och ett arbete i Sverige kan inte få sin SGI sänkt oavsett om denna varit inskriven på arbetsförmedlingen eller inte. Försäkringskassan beslut strider mot EG-rättens krav på likabehandling och en av EU-fördragets viktigaste grundprinciper, nämligen den fria rörligheten inom gemenskapen, säger Robert Andersson.

Försäkringskassans SGI-expert Eva-Lotta Germundsson bekräftar för UNT att reglerna fungerar på detta sätt:
– Man får lägga samman försäkringsperioderna om det finns ett uppehåll om högst tre månader mellan jobben. Den regeln gäller även om man byter från ett jobb i ett annat EU-land, säger Eva-Lotta Germundsson.

När UNT kontaktar Emma Rennel Dickens två handläggare är de dock inte medvetna om den regeln.
– Den information vi har fått från huvudkontoret är att det är olika regler som gäller när man byter jobb från ett annat EU-land till Sverige. Om det inte stämmer beror det på att vi fått felaktig information från huvudkontoret, säger en av handläggarna.
Information om regeln finns dock att läsa på Försäkringskassans egen hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!