Lika lönegap med kvinnliga chefer

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar inte i och med ökningen av antalet kvinnliga chefer. Det framkommer i en ny undersökning gjord av Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU).

Uppsala2011-12-15 08:03

IFAU:s nyutkomna rapport undersöker om den ojämna könsfördelningen bland chefer bidrar till lönegapet mellan kvinnor och män på den svenska arbetsmarknaden. I den offentliga debatten och i flera äldre undersökningar lyfts en ökning i andelen kvinnliga chefer fram som ett verktyg för att minska könslönegapet. Enligt IFAU har man i de undersökningarna använt sig av bristfällig data och ett samband mellan fler kvinnliga chefer och mindre löneskillnader mellan anställda existerar inte. Analysen finner heller inget stöd för att kvinnor gynnas av att arbeta för kvinnliga chefer.

Studien är genomförd mellan 1996 och 2008 på samtliga arbetsplatser i offentlig sektor och ett representativt urval av arbetsplatser i privat sektor. När studien avslutades var lönegapet mellan kvinnor och män ungefär åtta procent när man tog hänsyn till ålder, erfarenhet, utbildning och det faktum att män och kvinnor arbetar inom olika yrken. Skillnaden förklaras med att kvinnor är underrepresenterade inom företagens toppskikt och att de i regel ställer lägre krav i löneförhandlingar och därmed erbjuds lägre löner.

En annan förklaring är så kallad statistisk diskriminering, vilket innebär att arbetsgivaren utgår från egna förutfattade meningar om en arbetstagares produktivitet. Ett exempel på den typen av diskriminering mot kvinnor är att de förväntas ta ut mer föräldraledighet än en manlig anställd. Man har sett att löneskillnaderna är mindre på arbetsplatser som leds av kvinnor, men detta förklaras med att kvinnliga chefer ofta anställer fler högpresterande kvinnor.

Maria Ingelsson är affärsjurist och delägare i advokatfirman Lindahl i Uppsala. Som kvinna i chefsposition tycker hon att hon under sin karriär har sett stora skillnader mellan olika chefer men att de beror på personlighet snarare än kön. Inte heller har hon känt sig vare sig gynnad eller missgynnad i arbetslivet på grund av att hon är kvinna. Problemet med att vara kvinna i en mansdominerad bransch ligger enligt henne snarare i att tillhöra en minoritet och i bristen på kvinnliga förebilder.
– I den här branschen handlar det mycket om kompetensöverföring och ibland kan jag se en tendens att det klickar bättre professionellt mellan två män eller två kvinnor, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!