En ny rekommendation om läkemedel för barn har tagits fram för hela Uppsala sjukvårdsregion. Med den ska alla barn, oavsett var de bor i regionen, kunna få likvärdig behandling när de blir sjuka.
Ibland innebär den bäst belagda behandlingen att inte få några läkemedel alls.
– Listan är i första hand tänkt som en vägledning för personal som tar emot barnpatienter i primärvården, men även barnens föräldrar kan ha hjälp av den vid vanliga barnåkommor som till exempel hosta, feber och huvudlöss, säger barnläkaren Fredrik Cederblad i Uppsala.
På uppdrag av läkemedelskommittéerna i de sju landstingen i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion har han tillsammans med den kliniske farmakologen Pär Hallberg tagit fram grundmaterialet till den nya listan över rekommenderade läkemedel till barn.
– En stor del av läkemedlen som används vid behandling av barn är dessvärre inte utprovade i denna åldersgrupp. Med den nya listan försöker vi utifrån de kunskaper som ändå finns kring dem se till att barnen får en så bra och säker behandling som möjligt, säger Fredrik Cederblad.
Rekommendationerna gäller infektioner, hudsjukdomar, allergier och andra åkommor hos barn som är lämpliga att behandla inom primärvården, inte svårare sjukdomar som kräver högspecialiserad vård. I flera fall rekommenderas att inte använda några läkemedel alls.
– I normalfallet finns till exempel inget skäl att använda antibiotika vid öroninflammation, som brukar läka ut lika snabbt av sig själv. Däremot är det självklart att antibiotika bör användas vid allvarliga bakterieinfektioner hos barn, till exempel lunginflammation, säger Fredrik Cederblad.
För att de nya rekommendationerna verkligen ska nå ut till och användas i vården har två seminarier hållits i Uppsala för läkare, distriktssjuksköterskor och barnsjuksköterskor.
Men Fredrik Cederblad har ingenting emot att även föräldrar får kunskap om rekommendationerna.
– Nu när många receptfria läkemedel finns lättillgängliga även på mackar och i livsmedelsaffärer utan farmaceutisk kompetens har det blivit extra viktigt att föräldrarna känner till när och hur de bör användas, säger Fredrik Cederblad.
Som exempel nämner han de många smärtlindrande och feberdämpande receptfria medicinerna.
– Om ett barn har feber men är uppe och är aktivt finns inget skäl att ge febernedsättande medicin. Feber kan till och med underlätta att en infektion läker ut. Om barnet är uttorkat och påverkat kan däremot paracetamol eller ibuprofen ges, säger Fredrik Cederblad.