Lidls köttmärkning lurar kunder

Livsmedelsverket anser att livsmedelskedjan Lidl vilseleder kunderna när man säljer kött med tillsatser utan att tydligt uppge detta på förpackningen. Köttet kan vara farligt för allergiker att äta eftersom soja tillsätts.

Uppsala2005-04-05 00:00
UNT har till Livsmedelsverket i Uppsala med sig några av de köttpaket som Lidl säljer. Förpackningarna med utskuren biff och skivad lövbiff är exempel på när reglerna för redlighet inte uppfylls..
- På förpackningarna borde det tydligt stå att det är en marinerad urskuren biff eller marinerad lövbiff. Den nuvarande beteckningen med att enbart skriva ut de tillsatta ingredienserna räcker inte, säger Lennart Nilsson, enheten för köttillsyn på Livsmedelsverket.

Klassas som köttberedning
Lidl tillsätter ett par procent vatten, salt, socker, stabiliseringsmedel och antioxidationsmedel i en rad köttprodukter. Köttet utgör 95-98 procent av innehållet.Rent lagstiftningsmässigt innebär detta att köttet klassas som en köttberedning vilket i sin tur gör att när produkten exporteras till Sverige behöver den inte ha genomgått någon salmonellakontroll i avsändarlandet. Köttberedningar av nötkött omfattas inte heller av den ursprungsmärkning som gäller vanligt färskt eller fryst kött.
På förpackningarna uppges att köttet är tyskt. Men några uppgifter om var djuren är uppfödda och slaktade framgår inte. Däremot anges att producenten av köttberedningen är ett företag i Münster.
- Det vi nu ser är en helt ny företeelse för nötkött. Men det har ganska länge varit vanligt i fjäderfäbranschen. För inte så länge sedan gick vi ut och sa att producenter av kycklingkött måste redogöra på förpackningen om kycklingen har behandlats, säger Lennart Nilsson.
I vissa importerade köttberedningar av kyckling finns ända upp till 30 procent vatten.

Hög fetthalt
Lidl säljer också köttfärs som strider mot kravet på tydlig märkning. Den förpackning UNT köpte i Lidls butik i Stenhagen i Uppsala var dock märkt "marinerad nötfärs".
- När de skriver marinerad är jag nöjd. Det säger ju att köttet har tillsatts något.
Fetthalten i nötfärsen är dock mycket hög, och anges till 20 procent. Länge har merparten av svensk nötfärs innehållit 10 procent fett. Men lågprismärken av nötfärs som allt oftare lanseras har en fetthalt kring 15 procent.
- Uttrycket nötfärs finns inte i lagstiftningen, utan det kallas malet kött. Det är i sin ordning att fetthalten är så hög.

Kan vara dödligt
Däremot är Livsmedelsverket kritiska mot att Lidl använder sig av hydrolyserat sojaprotein i den marinerade nötfärsen och den utskurna biffen.
- Jag bedömer det som en risk ur allergisynpunkt. Givetvis hänger risken samman med hur mycket soja som tillförts. Men även om man gjort en hydrolysering utgör sojan en risk, säger Ingrid Malmheden Yman, kemiska enheten vid Livsmedelsverket.
För allergiker kan soja var mycket farligt. För några år sedan avled en ung kvinna sedan hon ätit hamburgare som innehållit soja,
Livsmedelsverket uppmanar nu kommunerna att agera gentemot Lidls butiker runt om i landet. Eventuellt kommer Livsmedelsverket längre fram att genomföra provtagning på köttberedningar från Lidl.
2002 genomfördes en kontroll av salmonella i importerade köttberedningar. Var femte parti innehöll salmonella. En del av dessa kom från Tyskland.
UNT har förgäves sökt nå en kommentar från Lidl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om