Lidl bryter mot livsmedelslagen

Livsmedelsverket tillbakavisar nu matkedjan Lidls påståenden om att företaget följer svensk lagstiftning då det gäller märkning av kött med tillsatser.

Uppsala2005-04-06 00:00
Som UNT skrev i tisdagens tidning menar Livsmedelsverket att Lidl vilseleder kunderna när man säljer kött utan att tydligt uppge på förpackningen att det rör sig om kött som tillförts vissa ingredienser.
När man som Lidl tillför salt, kryddor, stabiliseringsmedel och antioxidationsmedel innebär detta att produkten klassas som en köttberedning. Livsmedelsverket menar att detta tydligt ska synas på köttpaketet, och man får inte som Lidl enbart kalla produkten för "nötfärs, "utskuren biff" eller "lövbiff".
I ett mejl till UNT meddelar Lidl att man följer svensk livsmedelslagstiftning.
- Det stämmer inte att de följer lagstiftningen. Deras märkning strider mot märkningsföreskrifterna, säger Paulo Kisekka, veterinärinspektör vid Livsmedelsverket.

Slaktuppgifter saknas
Lidl uppger också att det på förpackningen deklareras att djuren är uppfödda och slaktade i Tyskland. Det enda UNT har kunnat läsa ut är att det på förpackningarna står "tyskt kvalitetskött". Dock inga uppgifter om uppfödning eller slakt.
— De ovala märken som finns på förpackningarna säger inget om köttets ursprung utan enbart vilken anläggning köttet är packat på, säger Paulo Kisekka.
I och med att det rör sig om en köttberedning gäller inte de vanliga kraven på ursprungsmärkning och salmonellakontroll. Lidl hävdar dock att allt kött kontrolleras av en auktoriserad veterinär innan det lämnar leverantören och att köttet analyseras för salmonella.
— Alla köttanläggningar inom EU står under tillsyn av veterinärer. Några auktoriserade veterinärer finns inte. De ska kallas officiella veterinärer, säger Paulo Kisekka.
Lidl meddelar också att anledningen till att kött prepareras med tillsatser är för att köttet ska bli saftigare och smaka bättre.
Livsmedelsverket varnar för att köttberedningarna kan innehålla rester av sojaprotein. För en allergiker kan det hydrolyserade proteinet vara mycket farligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om