När tidningen är på plats på Sigtuna Fritidscenter är det tisdag. Det är campens tredje dag och det värker rejält i många kroppar redan – dagens parträning är nämligen deltagarnas sjätte träningspass hittills under vistelsen.
-Det är blandade känslor beroende på när på dygnet du frågar. Ibland känns det hopplöst och ibland är jag väldigt nöjd, säger 49-åriga Annika Sörensen som deltar i campen.
Annika Sörensen och hennes parkamrat för dagen, Madelene Nielsen, har åkt från Göteborgstrakten för att vara med på hälsocampen i Sigtuna. Annika vill förbättra sin kondition och Madelene söker inspiration.
Madelene och Annika är två av totalt 28 deltagare på hälsocampen. 24 av dem är kvinnor och bara fyra män är med. Martin Lidberg, före detta elitbrottare och initiativtagare till Svenska Hälsocampen, säger att könsfördelningen varit liknande även under de fyra tidigare camperna som anordnats.
-Kvinnor är bättre på att ta hand om sin hälsa, killar är inte lika intresserade. Många killar tänker nog att de kan själva, men ofta får de inte till det ändå. Kvinnor ber om hjälp och det är väl en anledning till att kvinnor lever längre, säger han.
Svenska Hälsocampen bjuder på 18 träningspass på åtta dagar. Deltagarna får prova på allt från simning och zumba till backträning och hinderbana och det går inte att undvika en det skavanker. Eric Engström, från Knivsta men bosatt i Märsta, är med på campen i egenskap av kiropraktorstudent. Han och sju andra studenter samt två klinikchefer från Skandinaviska Kiropraktorhögskolan finns på plats under veckan för att hjälpa till vid eventuella skador och för att driva på och motivera deltagarna under passen. Men framför allt finns de på campen för att erbjuda fri kiropraktik till deltagarna när de vill ha det.
-Det är väldigt uppskattat för det är mycket träningsvärk och ömma kroppar. Deltagarna tränar som elitidrottare den här veckan. Det skulle vara ovant för vem som helst, säger Eric Engström.
Många som kommer till campen har som målsättning att gå ner i vikt. Något som Martin Lidberg mer eller mindre är en expert på.
-Man lär sig mycket om sin egen kropp när man har behövt gå upp eller ner i vikt för att nå olika viktklasser. Jag kunde gå ner tolv kilo före ett stort mästerskap, men jag var tvungen att gå ner i vikt på ett bra sätt så att jag hade krafter kvar för att träna och tävla. Den erfarenheten gör att jag kan hjälpa människor som vill gå upp eller ner i vikt eller bara bygga om sin kropp, säger han.
Trots sin bakgrund som elitbrottare tycker Martin Lidberg att det är roligare att jobba med vanliga motionärer än med toppidrottare.
-Man ser snabba resultat och kan påverka mer på kort tid med motionärer. Det finns säkert en tjusning med att hjälpa elitidrottare, men det är det här jag brinner för, säger han.