LFV vill vräka Telia Sonera från Arlanda
Luftfartsverket går till domstol för att få Telia Sonera vräkt från Arlanda. Bakom det drastiska beslutet ligger en tvist om nya hyror för basstationer till mobiltelefoni. Telia Sonera har svarat med att dra Luftfartsverket inför Hyresnämnden.
Lång tvist
Bakom det drastiska beslutet ligger en lång tvist mellan Telia Sonera och Luftfartsverket om hur mycket teleoperatörerna ska betala för att få tillgång till marknaden för mobiltelefoni på flygplatsen.
Som UNT tidigare berättat vill Luftfartsverket mångdubbla hyrorna för basstationer med argumentet att mobilmarknaden är extremt lönsam på Arlanda. Verket vill ha en större del av vinsterna. Hyresavtalen med samtliga fyra operatörer har därför sagts upp. Två av dem, Vodafone och Tre, har accepterat de nya avtalet. Telia Sonera och Tele2 säger nej. Tele2 har drivit frågan till skiljenämnd.
Kvar i lokalerna
Telia Soneras hyresavtal löpte ut den sista maj i år men bolaget är fortfarande kvar i lokalerna. För att förhindra en avflyttning har Telia Sonera dragit Luftfartsverket inför Hyresnämnden. Femton olika fall ligger för avgörande där just nu.
—Vi vill att nämnden prövar villkoren i de avtal som vi har med Luftfartsverket och om de priser som Luftfartsverket vill ta ut är skäliga. Vi anser inte att de är det om man jämför med likvärdiga objekt, säger Telia Sonera Sveriges chefsjurist Björn Lindegren.
Luftfartsverket vill att Tele2 betalar 750 000 kronor om året för sina basstationer - en mångdubbling av hyran.
UNT: Hur mycket pengar handlar det om för Telia.
—Det vet jag inte exakt. Jag vill heller inte gå in på priset så länge inte frågan är avgjord med luftfartsverket, säger Björn Lindegren.
UNT: Förra året gjorde Telia Sonera Mobile Networks en vinst på 4,9 miljarder. Tjänar ni inte så mycket så ni har råd att betala?
—Vi hyr utrymmen på olika platser runt om i landet. Oftast tycker vi att vi betalar en rimlig och riktig ersättning för det och det vill vi också göra. Men här har vi kommit till en gräns när det inte är rimligt och då måste man pröva villkoren, säger Björn Lindegren.
Ansökt om ledningsrätt
Telia Sonera har också ansökt om ledningsrätt för installationerna på Arlanda. Det innebär att Lantmäteriet prövar frågan enligt ledningsrättslagen. Får bolaget ledningsrätt betyder det att markägaren, Luftfartsverket, måste släppa in operatörerna. Då bestämmer också Lantmäteriet nivån på hyresavtalet.
När tvisterna med Tele2 och Telia Sonera är lösta återstår att se.
—Vårt mål är att kunna erbjuda våra kunder mobiltelefoni från Arlanda också i fortsättningen, säger Björn Lindegren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!