Lex Sarah-anmälde flera kollegor
Hon lex Sarah-anmälde flera av sina kolleger vid ett psykiatriboende i Uppsala för kränkande beteende mot boende. Nu jobbar hon inte längre kvar på arbetsplatsen.
Skötaren säger att hon tagit upp problemen med enhetschefen tidigare, men eftersom inget gjordes valde hon att lex Sarah-anmäla.
Anmälningarna rör i huvudsak kränkande beteende mot brukarna. Bland annat hälldes starkvin i maten utan att brukarna informerades. En av de boende är muslim och flera andra tar totalt avstånd från vin, öl och sprit. På boendet har man efter anmälan ändrat rutinerna och blandar numera inte alkohol i maten.
De andra anmälningarna handlar bl a om att personal har råmat åt boende, att personal har tagit pengar från en boende och gett till en annan och att personal utan boendes tillstånd vistats i dennes lägenhet.
Skötaren som inte vill vara med i tidningen med namn berättar att stämningen bland personalen på boende snabbt blev sämre när hon på arbetsplatsmöten tagit upp att hon tycker att de boende blivit kränkta av händelserna.
- Jag fick plötsligt veta av chefen att mina kolleger att jag var otrevlig. Jag blev frustrerad över att ingen låtsades känna vid händelserna och att inte ens min chef tog mig på allvar, berättar hon för UNT.
- Jag kände mig utstött och mobbad av mina arbetskolleger och av chefen.
Chefen på det psykiatriska boendet, Annette Bodin, vill inte kommentera omplaceringen eller lex Sarah-anmälningarna.
- Det finns en risk att lex Sarah-anmälningar leder till dålig stämning på arbetsplatsen och för att lösa det måste man inse att anmälningarna inte är personliga, utan handlar om organisationen, säger Annette Bodin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!