Leverantörer väljs bort trots högre ranking

En enhetschef som upphandlar kopiatorer till Uppsala kommun har i 99 procent av fallen valt att skriva kontrakt med en och samma leverantör. Andra leverantörer har valts bort, trots att de rankats högre vid en upphandling.

Foto:

Uppsala2007-10-08 00:01
I en domstolsprocess har enhetschefen anklagats för att stå i ett jävsförhållande till det företag han konsekvent väljer att anlita.

Kommunens årliga utgifter för kopiering av papper uppgår till miljonbelopp. En enda kopieringsapparat kan kosta hundratusentals kronor och företagen slåss om att få skriva avtal med kommunen.
Men företagare som säljer kopiatorer anser att konkurrensen till stor del är satt ur spel inom Uppsala kommun. 1998-2005 var Johnny Gentzel försäljningschef på NRG och Office, två företag som saluför kopiatorer.
- Säljarna var väldigt frustrerade över att det inte gick att göra affärer med kommunen. Det verkade som om någon inifrån kommunen styrde över alla avtal till ett och samma företag, säger han.
En stor del av kommunens inköp av kopiatorer hanteras av kommunens tryckeri. UNT har gått igenom de avtal som kommuntryckeriet ingått sedan 2002. 73 av 74 kontrakt har tecknats med företaget Koneo.

Vid en upphandling som gällde under perioden 2003-2006 sållade Uppsala kommun ut tre leverantörer av kopiatorer som förvaltningarna hade att välja mellan. Leverantörerna hade rangordnats efter pris, kvalitet med mera. Enligt upphandlingsenheten var kommuntryckeriets chef med och valde ut vilka de tre företagen skulle vara.
Kommuntryckeriet handlade inte av de båda företag som kom etta respektive tvåa. I stället anlitade kommuntryckeriet konsekvent leverantören av de produkter som rangordnats trea, det vill säga Koneo.
Detta trots att Koneos produkter fått 33 procent lägre poäng vid upphandlingen vad gäller kvaliteten och 19 procent lägre poäng för priset jämfört med det företag som rankats etta.
Anders Persson är chef för Carl Lamm i Uppsala, det företag som blev näst högst rankad vid upphandlingen.
- De senaste sex-sju åren har vi inte fått någon förfrågan från kommuntryckeriet om att lämna offert, säger han.

Samma besked kommer från Office, leverantör av de produkter som rangordnats allra högst vid upphandlingen. Även inom kommunen har de många avtalen mellan kommuntryckeriet och Koneo väckt uppmärksamhet. Av ett internt mejl från 2005 mellan två tjänstemän framgår att kommunens upphandlingsenhet meddelat att kommuntryckeriet och Koneo "inte längre får agera gemensamt på det sätt som de gjort under en längre tid".
Trots att flera leverantörer känt sig missgynnade har de valt att ligga lågt. De står i en beroendeställning till kommunen och har enligt egna uppgifter hållit tyst med förhoppningen att få göra affärer i framtiden. Med ett undantag.

I ett mål vid Uppsala tingsrätt år 2002 anklagades kommuntryckeriets chef Håkan Wahlgren för jäv. Anklagelsen kom från företaget NRG som säljer kopiatorer.
Ett dokument visar att Håkan Wahlgren varit med och beslutat vilka fyra företag kommunen skulle handla av efter en upphandling. Ett av företagen var Kontorslandslaget, sedermera namnändrat till Koneo. Vid företaget arbetade Håkan Wahlgrens son som tekniker.
NRG stämde kommunen och hävdade att Kontorslandslaget tilldelats för höga poäng vid upphandlingen och att den påstådda jävssituationen spelat in vid poängsättningen. Målet slutade med att kommunen betalade en miljon kronor till NRG vid en förlikning och frågan om jäv avgjordes därför aldrig av rätten.

Håkan Wahlgrens son arbetar fortfarande vid Koneo.
Enligt Håkan Wahlgren väljer han Koneo på affärsmässiga grunder och uppger att produkterna under många år levererats med överenskommen kvalitet.
- En del av avtalen beror på att det är kunderna själva som begärt dessa produkter, säger han.
En annan orsak är att dagens kopiatorer är installerade i datanätverk. Förr fanns en hel flora av olika fabrikat inom kommunen. Genom att hålla nere antalet fabrikat minskar risken för driftstörningar och hanteringen blir mer rationell.
Enligt Håkan Wahlgren har han inte sett någon anledning att vända sig till flera leverantörer.
- Jag följer marknaden och vet vad de kan erbjuda i fråga om pris och kvalitet. Koneos produkter är väl beprövade och kommunens förvaltningar är nöjda med dem.
Angående frågan om jäv säger han:
- Det är grundlöst vilket även bekräftats av juristenheten. Min son arbetar som serviceingenjör och har inget med försäljningen vid Koneo att göra.

UNT har låtit kommunalrådet Gunnar Hedberg (m) ta del av de uppgifter som framkommit. Han vill inte ge något omdöme innan han satt sig in i saken.
- Vi får ta och titta på det här, säger han.


Fotnot: Enligt Håkan Wahlgren har han inte varit med och beslutat när kommunens upphandlingsenhet valt ut tänkbara leverantörer utan ska då enbart varit tillfrågad som sakkunnig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om