Lettland lockar med bioteknik

Lettland har bara det senaste året lockat 60 svenska företag att etablera sig där. Låga löner och en växande tillgång på kompetens inom bioteknik och läkemedelsutveckling är de främsta argumenten.

Uppsala2006-09-13 00:00
För 15 år sedan öppnade sig en ny marknad för svenska företag. De tre fria baltiska staterna har starka historiska band till Sverige och ligger bara tolv mil från Gotland.
Handelsförbindelserna som utvecklades var till en början mest fokuserade på Estland. Men nu går Lettland på offensiven, udden är riktad mot Uppsala/Stockholmsregionen och vapnet är inte bara låga löner utan också kunskap.
— Det var faktiskt så att Lettland stod för 25 procent av all läkemedelsutveckling i det gamla Sovjetunionen, säger Guntis Rubins, chef för Latvian Investment and Development Agency, Stockholmskontoret.
Han var på tisdagen inbjuden av Handelskammaren i Uppsala för att berätta om förutsättningarna i landet som lockat 634 svenska företag att etablera sig där.

Med låga löner, 35 procent av EU-genomsnittet, kan det tyckas som en självklarhet att flytta verksamheten dit. Baksidor finns dock fortfarande, som krånglig administration, en inte fullt utvecklad infrastruktur och vissa svårigheter att rekrytera personal.
— Men det finns definitivt andra fördelar än lönerna. Vi tappade i utveckling direkt efter självständigheten, men nu har tillväxten tagit fart. Inte minst inom bioteknik och läkemedel är förutsättningarna goda med universitetet och tekniska högskolan i Riga som grogrund, säger Guntis Rubins.
Han säger att i Lettland möts öst och väst, att svenskar och letter i grunden har samma mentalitet och lätt för att samarbeta. Vaxholmskonflikten 2004, när lettiska Laval fick lämna skolbygget, en fråga som nådde regeringsnivå och som EG-domstolen ska avgöra, kallar han ett missförstånd.
— Det var lite negativt, men de positiva krafter som finns är mycket starkare, slår han fast.

Lettland, med 2,3 miljoner invånare, har nu en BNP-tillväxt på 8,5 procent, högst i EU. Men inflationen, dryga sex procent, gör att man fortfarande har en bit kvar till målet, inträde i den monetära unionen EMU.
Siffrorna gör förstås att lönerna stiger och att landet närmar sig Sverige allt mer på alla plan. På vägen dit finns det affärer att göra. Det var budskapet till de Uppsalaföretagare som hörde Guntis Rubins på tisdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om